Nagy Márton miniszter megmagyarázta, miért gyenge a forint – a Fidesz nincs a hibások sorában

Megosztás

Globális folyamatok, háború, egyszóval mindenki hibás a dologban, de a kormány mindent a lehető legjobban tett. Erre számítottunk.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az elmúlt napok forintgyengülése, és így a 400 forintos euróárfolyam a globális folyamatok eredménye – írja a Portfólió.hu.

A várakozások most kezdenek megváltozni a világgazdasági kilátásokat illetően: az infláció tekintetében a várakozások feletti számok jelennek meg, miközben az elemzők egyre nagyobb eséllyel árazzák a recessziót. Ez nagyon kedvezőtlen kombináció is lehet a gazdaságpolitika irányítóinak. Ezeket a folyamatokat gyorsította fel a múlt pénteken megjelent, vártnál magasabb májusi amerikai infláció – foglalta össze a folyamatokat a miniszter. 

Ennek nyomán a piac elkezdte árazni, hogy a most szerdai ülésen a Fed az eddig várt 50 bázispont helyett 75 bázispontot emel az alapkamaton, és hétfőn meg is jelent egy elemzői felmérés a Financial Times-ban, amely szinte biztosra veszi az amerikai recessziót. Nagy Márton szerint ezek a folyamatok határozzák most meg leginkább a gazdasági kilátásokat.

A háború vége a legnagyobb forinterősítő hatású lenne. – A háború vége egy iszonyú erőt adna a forintnak –szögezte le.

A miniszter arról már nem tett említést, hogy a forint sokkal jobban gyengült az elmúlt időkben, mint a régiónk több más devizája, mint ahogyan arról sem, hogy a globális okok mellett van magyarországi probléma is, például a kormány legutóbbi intézkedései illetve lépései nem éppen befektetőbarátak.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek