Változás állt be a Sajónál a folyómérgezés ügyében, de nem egészen erre gondoltunk – videó

Megosztás

A folyó állapota egyelőre hetek óta változatlannak tűnik, egyáltalán nem úgy néz ki, hogy olyan sokat tudtak volna tenni a mérgezési folyamat megállításáért. Abban viszont sajnos változás állt be, hogy “magyar mintára” a titkolózás már megkezdődött, sorompóval zárják el a kíváncsi szemek elől a kérdéses területet. Nem pont ilyen változásra vágytunk.

Továbbra sem látni változást a Sajón – állítja Orosz Örs szlovákiai magyar politikus pénteki videójában, amit a Facebook-on tett közzé. A folyóba immár 107. napja folyik az egykori felsősajói vasércbánya szennyezett vize, ami miatt jelentős szakaszon kipusztult az élővilág.

A jelentős vas-oxid, cink és arzéntartalmú szennyezés nyomait már a folyó hazai szakaszán is megtalálták, az üledékben határérték feletti arzéntartalmat mértek.

A szlovák hatóságok két hete kötöttek szerződést a bányamentőkkel a szennyezés megszüntetésére, úgy, hogy elterelik a bányába bejutó vízfolyásokat, hogy azok ne mossák ki a szennyezést. Ettől 80 százalékos sikert várnak.

A munkálatoknak azonban egyelőre csupán egy eredményét látni Orosz videója alapján, amit a szennyezett bányavíz kifolyásának helyszínére vezető földútnál készített.

Fölszereltek ide egy sorompót, hogy ne lehessen lemenni a helyszínre és ne lehessen megnézni, hogy hányadán állnak a munkálatokkal – mondta a politikus, aki szerint a folyót több helyszínen is megnézték, és semmi változást nem tapasztaltak, vöröslik a szennyezéstől.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek