Elbocsátási hullám a Fidesz-közeli médiahálózatnál: a mór megtette kötelességét…

Megosztás

A választásokig és leginkább annak megnyeréséig rendkívül fontos volt, hogy a megyei hírlapok és minden más NER-közeli újság és oldal húzza a szekeret. A kétharmad megszerzésével már nincs akkora jelentősége most egy időre ezeknek a Fidesz-szócsöveknek, a pénz pedig fogy, úgyhogy megindult a kirúgási hullám.

A hvg.hu és a Media1 információi szerint a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) / Mediaworks több megyei lapját is érintő elbocsátási hullám kezdődött. Ez még inkább a központi tartalmak felhasználásához és a helyi hírek csökkenéséhez vezet majd.

Nem áll meg a Mediaworks / KESMA azzal, hogy becsukta a választások után a Szöllősi György főszerkesztette FourFourTwo című focis magazint és a City7 nevű városi lapját, most a megyei napilapoknál kezdett elbocsátásokba. (A céghez tartozik Magyarország összes megyei napilapja.) A hvg.hu arról ír, hogy elbocsátás volt az 1910-ben alapított Délmagyar / Délmagyarország című Csongrád-Csanád megyei napilapnál. Mint ismert, ez a lap is a néhai Andy Vajna kormánybiztos érintésével került a Mészáros Lőrinc közeli és mintegy félezer márkát bekebelező KESMA / Mediaworks céghez – az ezzel kapcsolatos 2018 őszi ügyletet az Orbán-kormány nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette egy rendelettel, így sem a versenyhatóság, sem a Médiatanács nem vizsgálhatta meg.

A hvg.hu szerint újságírókat, tördelőt és fotósokat is elbocsátottak a napokban a Délmagyartól, és a szerkesztőség fél lábon fogja mostantól kiállítani a napilap és az online tartalmakat, ugyanis a leépítés a szerkesztőség mintegy felét érinti. Igaz, a tartalom egy jelentős része már így is a Mediaworks központi szerkesztőségéből érkezett. Mint azt a Media1 megírta, nemrég az is előfordult, hogy értelmetlennek tűnő betűsort (sbfgjgkhgfdesss) vettek át a Mediaworks központtól hírként, és ez napokig fel sem tűnt ott senkinek.

Nem a Délmagyar az egyedüli

A hvg.hu most azt is írja, hogy úgy tudják, további két megyében is hasonló elbocsátás történt, de nem nevezték meg, mely megyékről van szó.

 Eközben a Media1 belső, de nem hivatalos forrásból azt az információt kapta, hogy elbocsátásra kerül sor a héten az ugyancsak KESMA-s Zalai Hírlap szerkesztőségében is. A Media1 informátora szerint Zalaegerszegen a nagyjából 8 újságíróból 4-5-öt bocsátanak el, és lesz két fő, akit gyakorlatilag „lefokoznak”. Erről a Zalai Hírlap munkatársait várhatóan ma, csütörtökön 9:30-kor tájékoztatja hivatalosan egy, a központból érkező Mediaworks-vezető.

A Media1-nek a KESMA / Mediaworks ügyeire rálátó forrásai arról beszéltek, hogy a leépítések mögött az áll, hogy a Mediaworksnél megvizsgálják, hogy mely lapok lennének életképesek állami hirdetések nélkül, tehát tisztán, piaci alapon. Azoknál a lapoknál, ahol az állam nélkül életképtelenek lennének, vagy komoly gondok adnák magukat, költségvágások vagy akár ennél súlyosabb lépések is lehetnek.

A kormányzó Fidesz olyannyira túlnyerte magát április 3-án, hogy a KESMA-nál úgy érzik, a mostani időpont a legalkalmasabb arra, hogy a fájdalmas leépítéseket végrehajtsák, szemben azzal, amikor április 3. előtt még attól lehetett tartani, hogy a Fidesz-közeli lap munkatársai esetleg a párttal szembe fordulnak egy ilyen lépés hatására.

Arról már korábban is olvashattunk, hogy megszűnik a szintén kormányközeli Pesti TV. Ugyancsak beszámoltunk arról, hogy drasztikus intézkedés történt a 168 óra kiadójánál, a Michaeli, Schwartz & Brit Mediánál is, nem sokkal a választások után: a lap belső munkatársainak többségét elbocsátották, a Pesti Hírlapot pedig heti megjelenésűre állították át a korábbi napilapos konstrukció helyett.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Most értékes nyereményeket is begyűjthet!

Kapcsolódó cikkek