Hogyan etesd az akváriumi halakat? 3 fontos alapszabály

Megosztás

Bár a halakat sokan azért választják háziállatként, mert nincs sok gond velük, azonban ez a kijelentés igencsak torzít. Hiszen egy akváriumnál is sok dologra kell odafigyelni, és rengeteg mindenben lehet hibázni – például az etetést illetően is. 

Nézzük meg, hogy mik a legfontosabb tudnivalók, melyek ismerete nélkül nem ajánljuk, hogy haltartásba kezdj!

  1. A megfelelő eleség kiválasztása

Mit is esznek tulajdonképpen a halak? Ez a fajtától függ: táplálkozhatnak algákkal, szúnyoglárvákkal, vízibolhákkal, csővájó férgekkel (ismertebb nevén tubifex) és így tovább. Mielőtt kiszemelnéd leendő akváriumod lakóit, mindenképp járj utána, hogy az adott fajták számára mi az ideális eleség, és ennek a beszerzéséről se feledkezz meg!

A haleledeknek alapvetően két típusa létezik. Az elsőbe az élő eleségek tartoznak, amikor a férgeket, lárvákat még élő állapotban szórod bele az akváriumba. A halak ugyan nagyon szeretik, viszont az élő eleség kényesebb, hiszen nem tartható el sokáig, és mindig frissen, megbízható helyről kell beszerezni.

A másik csoport a “nem élő” eledeleket, tehát a díszhaltápokat, szárított, fagyasztott vagy liofilizált táplálékokat jelenti. Ezeknek az az előnye, hogy hosszan eltarthatóak, és ha vegyes összetételűt választasz, akkor akár egy-két fajta eleséggel is biztosíthatod halaid számára az egészséges, tápanyagokban bővelkedő étrendet.

Díszhaltápokat a Petguru akvarisztikai kínálatában is találsz, ahol többféle márka, kiszerelés és összetétel közül válogathatsz. 

  1. Az eledel mennyiségének meghatározása

Sok kezdő akvarista elköveti azt a hibát, hogy bőségesen adagolja a halainak az eleséget, nehogy szegények éhen maradjanak. Ezzel viszont az a probléma, hogy az el nem fogyasztott táplálék bomlásnak indul a vízben, ezáltal az akvárium nemcsak szennyezett lesz, hanem olyan gázok szabadulnak fel, melyektől felborul a víz biológiai és kémiai egyensúlya.

Az etetéssel kapcsolatos egyik legfontosabb alapszabály tehát az, hogy mindig csak annyi eledelt adj a halaknak, amennyit pár perc alatt el is fogyasztanak! Lehet, hogy eleinte nem lesz egyszerű eltalálni az ideális mennyiséget, ezért kísérletezni kell. 

Ha túladagoltad a tápot, semmi gond, de a felesleget ne hagyd a vízben, hanem szedd ki egy akváriumi háló vagy kézi szűrő segítségével! Legközelebb pedig csökkentsd a mennyiséget!

  1. Az etetés rendje

A legtöbb halfajta számára bőven elég, ha naponta egy alkalommal kap enni. Érdemes az etetést nagyjából azonos időben végezni, így neked is könnyen a napi rutinod részévé válik, és a halak is tudni fogják, hogy nagyjából mikor jön el a lakomázás ideje.

Ha több napra elutazol, akkor kézenfekvő lehet megkérni egy barátot vagy szomszédot, hogy gondozza a halaid, ugyanakkor ez számos problémát okozhat, ha az illetőnek gőze nincs a halak etetéséről. 

Ha nem tudsz megbízni valakit, aki maga is gyakorlott akvarista, akkor inkább szerelj fel egy automataetetőt, ami a távollétedben is a pontos időközönként adagolja a megfelelő mennyiségű haleleséget!

Kapcsolódó cikkek