Hőfokok megtartása medence szolártakaróval

Megosztás

Mikor még kicsit csípősebbek az éjjelek, és a nap sem melegít még a korai órákban, de már beüzemeltük a kerti medencét vagy felállítottuk az újonnan beszerzett merev falú vagy fémvázas darabot, gondot okozhat a víz éjszakai lehűlése és a nappali lassú melegedése. 

Habár a verőfényes nappalokon több fokot is melegedhet a víz, de sokkal kellemesebb, ha már eleve magasabb hőmérsékletű közegben pancsolhatunk. A medence szolártakaró használatával átlagosan 3-4 Celsius-fokkal melegebb maradhat a medencevíz. Arról nem is beszélve, hogy még a víz tisztaságáért is nagyon sokat tehetünk: meggátolhatjuk a kisebb-nagyobb szennyeződések – rovarok, falevelek – vízbe jutását.

Kettő az egyben

A medence szolártakaró tehát többfunkciós kiegészítő medencefelszerelés. Igazán könnyedén be lehet vele fedni a szabad vízfelületet. Ekkor lényegében egy szigetelőréteget hozunk létre a víz és a környezete között. Emiatt nem fog majd olyan könnyen eltávozni a napközben „begyűjtött” finom meleg. Még ha kint sokkal hidegebb is van, mint nappal. Nem lesz szükség a medencevíz külön felmelegítésére, emiatt igen komoly energiaköltség-megtakarítást érhetünk el. És akkor még nem is gondoltunk a járulékos haszonra: a medencetakarítási időre és a hatékonyságra.

A Medence Óriásnál beszerezhető medence szolártakaró használatával nem kell annyi falevelet és egyéb kerti szennyezőanyagot kihalászni a vízből, nem kell majd annyi vegyszer sem. És még a víz párolgását is csökkenti.

Passzív hőtartás, nagy fokú szigetelőhatás

A medence szolártakaró igazán hatékony szigetelőanyag. Igazából egy légpárnás fólia. A csomagoláshoz is használt kipukkantható buborékfóliához lehetne a legjobban hasonlítani. Mindig a buborékokkal lefelé kell közvetlenül a vízfelszínre teríteni. Ekkor majd a felső oldalát éri a nap, ami így felmelegíti az alatta lévő légbuborékokban a levegőt. És nagyon hatékonyan fogják majd ezek a légpárnácskák átadni a hőt a víznek közvetlenül. A hatékonyságot még az is fokozza, hogy lesz majd egy légréteg a fólia és a víz között. Ez pedig plusz extra hőszigetelést biztosít. Emiatt maradhat meg az értékes meleg a hidegebb éjszakákon és a hűvösebb, borongósabb nappalokon is. Sőt, majd az első napsugarak sokkal hamarabb fel fogják így melegíteni a medencében lévő vizet a légbuborékok segítségével.

Többféle méretben és vastagságban

A Medence Óriás weboldalán is megtalálható a szinte minden medencetípushoz alkalmazható, UV-álló medence szolártakaró. Nagyon lényeges, hogy a takarófólia közvetlenül a vízfelszínen ússzon, csak ezzel minimalizálható a hőveszteség. Nem lehet sem kisebb, sem nagyobb a medence méreténél, ahhoz mindig igazodnia kell. Eltérő vastagságú termékek kaphatók, minél vastagabbat veszünk, annál hatékonyabb lesz majd a medencevíz hőmérsékletének megóvása. Ollóval méretre vágható és méretre szabott változatok közül választhatunk.

Kapcsolódó cikkek