Az ellenzék nem engedte el a vidék kezét

Megosztás

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely közös fórumaikon támogatták Üveges Gábort. Leszögezték, a nagyvárosoknak és a vidéki térségnek együtt kell felemelkednie, ehhez pedig minden szavazatra szükség van.

Tartalmas nap volt a szombati a B.-A.-Z. 04-es országgyűlési egyéni választókerületben – az egyik térfélen legalábbis mindenképp: az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter érkezett Sajószentpéterre délelőtt, néhány órával később pedig Karácsony Gergely főpolgármester köré gyűlhettek a hallgatók Kazincbarcikán a Rákóczi-téren. A közös pont mindkét esetben Üveges Gábor volt. A választási hajrában eldördülő két ellenzéki nagyágyú azt mutatja, nem csak nyerhetőnek, de kiemelten fontosnak is tartják ezt a körzetet. Azok a jóléti, és egyébként régóta szükséges intézkedések, amiket a kormány a választási időszakban tesz, kimerítik a szavazatvásárlás fogalmát – állította sajószentpéteri beszédjében Üveges Gábor, hangsúlyozva, mindez 12 éven keresztül nem volt fontos a vezetés számára.

Számtalan alkalommal tűzte volna napirendre az ellenzék az olyan indítványokat, mint a családi pótlék emelése, a közmunkabér-emelés, a tanári és szociális dolgozói bérek emelése, azonban kormányzati részről ezekre a válasz mindig „NEM” lett. Csupán amiatt, mert az ellenzék kezdeményezte azokat. Ez az érv pedig fontosabb volt annál, mint hogy Önök a térségben szenvedtek az elmaradt emelések miatt – mondta a képviselőjelölt.

Őt Márki-Zay Péter követte a mikrofonnál, aki kiemelte a mostani választások fontosságát, aláhúzva, hogy április 3-án minden szavazatra szükség van.

“Félelmetes ellenféllel vagyunk harcban: Orbán Viktor olyan rendszert épített fel az elmúlt 12 évben, ami jócskán neki kedvez. Ennek az időszaknak a lopásai, hazugságai, megvesztegetései, agymosásai, és a megváltoztatott alaptörvény után először érezhetjük azt, hogy van remény mindezt megdönteni. Április 3-án együtt leválthatjuk ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányát” – vezette fel gondolatait a miniszterelnök-jelölt, aki szerint Orbán Viktor legerősebb hazugságvára a propagandamédia.

“Folyamatosan befolyásolják a közvéleményt gyakran még ellenzékinek gondolt médiumokban is. Olyan kutatásokat publikálnak, amikkel megpróbálják Önöket elbizonytalanítani. Azt kérem, ne a Fidesznek, hanem csakis a saját szemüknek higgyenek. Az utóbbi évek alatt felépítettük a 6 ellenzéki pártnak és a civileknek az összefogását. Most nem azt nézzük, ami elválaszt minket: nem számít, ki jobb vagy baloldali, roma vagy nem roma, ki keresztény, zsidó, egyéb vallású vagy ateista. Egyvalami számít: a tolvajokat el kell takarítani” – mondta Márki-Zay Péter, aki figyelmeztette hallgatóit a szervezett választási csalásokra.

“Számos ilyen esettel találkozhattunk, Üveges Gábor is beszélt már az általa tapasztalt szabálytalanságokról. Ezek ellen bárki tehet: ott van a zsebünkben a telefon, ami képes hangrögzítésre, lehet vele fényképezni. Mindenki tud bizonyítékokat gyűjteni. Akinek megpróbálják megvenni a szavazatát 5-10 ezer forintokkal, vagy egyéb választási csalást tapasztal, szolgáltasson bizonyítékot. Egymillió forint jutalmat adunk annak, aki segít börtönbe juttatni a csalókat.”

Hódmezővásárhely polgármestere arra figyelmeztetett, a jövőjüket adják el azok, akik eladják a szavazatukat.

Főváros és vidék

“Gáborral az elmúlt időszakban kollégákként tekinthettünk egymásra” – kezdte beszédét a kazincbarcikai Rákóczi-téren Budapest főpolgármestere, aki már jelenlétével is cáfolta azokat a kormánymédiában tett állításokat, hogy az ellenzék számára nem fontos a vidék. “A napokban többször próbálják majd még szembeállítani a nemzet fővárosát a nemzet egészével. Ha van valami, amit gyűlölök, akkor ez. Minden szembeállítási kísérletet utasítsunk el: egy közös hazánk van, Magyarországnak egészében kell felemelkednie. Kazincbarcikának, Sajószentpéternek, Hernádszentandrásnak vagy Budapestnek együtt a többi településsel. Ma láttam, hogy Márki-Zay Péter, aki Hódmezővásárhely vezetője, levelet írt minden polgármesternek Magyarországon, amiben kifejtette számukra, hogy a településüknek miért lesz jó a kormányváltás. Ugyanúgy írt a nagyvárosi és a falusi polgármestereknek, attól függetlenül, hogy fideszes, független vagy ellenzéki. Mert mi nem aszerint kategorizálunk embereket, hogy van-e a párttagkönyvük. Mindenkivel keressük a szövetséget azért, hogy a helyi közösségeket felemeljük” – fejtette ki az ellenzéki törekvést Karácsony Gergely.

A vonal másik végén

Demeter Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje sem tétlenkedett – legalábbis a saját, 3 cikluson át bevett mércéjével mérve, ami 12 év alatt összesen 8, a körzetét érintő parlamenti felszólalást jelent. A plakátokról untig ismert, utcán, fórumokon viszont sose látott, a nyilvános vitát fel nem vállaló politikus közösségi oldalán mutatta meg, neki hogy telt a szombatja, ugyanis ezt a képet posztolta, az alábbi szöveggel:

„Telefonon és személyesen is arra kérünk mindenkit, hogy vegyen részt a választásokon. Szeretnénk, hogy Magyarország tovább haladjon a megkezdett úton.”

Márki-Zay Péter minden polgármesternek írt, pártállástól függetlenül. Ezt a szemléletet, a kézfogás politikáját képviseli Üveges Gábor is. Félretették a listákat, nem csak a magyarok egy részére koncentrálnak. Önt felhívta személyesen valamelyik fideszes jelölt a hajrában?

Kapcsolódó cikkek