Húsvéti ételek, ahol a hagyományosat és a modernet bátran ötvözhetjük!

Megosztás

Néha nehéz eldönteni, egy gyerek várja jobban a húsvétot a tojásfestéssel és a húsvéti nyúl körüli izgalmakkal vagy egy felnőtt, aki a finomabbnál finomabb fogások sokasága miatt készül lázasan. Az biztos, a húsvéti ételek és a gasztronómia jelentős szerepet kap ilyenkor!

Hagyományos húsvéti ételeink  

Karácsony után a húsvét a legnagyobb családi ünnep, amikor a hagyományok, szokások az étkezésben is megnyilvánulnak. Elengedhetetlen ilyenkor a sonka és a főtt tojás, a húsvéti kalács mellett pedig isteni finom desszertek kerülnek az asztalokra. 

A keresztények számára a böjt időszakát követően bizony egy kiadós húsvéti reggeli következik, amikor is a sonka-tojás-kalács vagy finom kenyér a tavasz ízeivel és színeivel egészül ki, mint a retek, a zöldhagyma és a reszelt torma. A hangulatot pedig a barka teszi igazán ünnepélyessé. 

Sokakat a tartalmas és bőséges reggeli után a délutáni vendégsereg fogadása hoz lázba vagy éppenséggel egy látogatás. Ilyenkor a húsvéti ételek helyét az édességek veszik át, amelyek szintén amolyan kötelező elemei a húsvétnak. 

Hagyományos vagy modern húsvéti menü? 

A hagyományaink mélyen bennünk élnek, és ha a mindennapokban nem is, olyan ünnepek kapcsán, mint a húsvét, ragaszkodunk hozzájuk. Így van ez a húsvéti ételek kiválasztásakor is, azonban egyre inkább modernizáljuk, megbolondítjuk az elkészítésüket, ami a Receptneked.hu gyűjteménye alapján nem nehéz. 

Évről évre kerülhet valami új köntösbe öltöztetett hagyományos és ugyanakkor valami teljesen modern húsvéti menü az asztalra. Kiváltképp amióta négynapos hosszú hétvége áll a rendelkezésre, hiszen ez – amennyiben otthon tölti a család – sokszor előkészületet és tervezést igényel a konyhában. 

Ha maradunk a hagyományoknál, akkor a sonkás és tojásos receptek választéka igen gazdag, néha pedig elég csak a tálalással egy kicsit különlegesebbé tenni. Húsvéti ételek között mindezeken túl közkedvelt a bárányból készült főétel és a zöldekből álló, hozzáillő köret. 

Kreativitásunkat emellett nyugodtan szabadjára engedhetjük, így a már-már unalmasnak tűnő sonkatekercs és kaszinótojás, illetve sós rudacska újragondolva mesés finomság lehet. Korántsem baj, ha keveredik a hagyományos és modern konyhaművészet! 

Családi igényekre szabottan 

Egy jó háziasszony a család kedvére süt-főz, nekik szeretne emlékezeteset alkotni. Húsvétkor a legkevesebb gondot a gyerekek jelentik, hiszen számukra ez az ünnep a nyuszi várásáról, a tojásfestésről és a rengeteg csoki, marcipán összességéből áll alapvetően. A húsvéti ételek tekintetében beérnék egy nagy adag csokinyuszival és -tojással. 

Gondoljunk így a húsvéti menü megtervezésekor a gyerekek igényeire éppúgy, mint a felnőttekére! Ne feledjük, egy ételintolerancia vagy diéta ilyenkor sem kap szabadságot, és ne hagyjuk figyelmen kívül az idősebb generációt se, akiknek fontosak a hagyományok és a húsvéti szokások!

Kapcsolódó cikkek