Borsodban a vidéki körzetekben a pillanatnyi érzelmek is dönthetnek, házról házra kell járni az ellenzéknek

Megosztás

Ne feledjük, rengeteg olyan település van, ahol gyakorlatilag csak a Fidesz propagandája jut el az emberekhez, akár nyomtatott sajtó, akár televíziós adás formájában. Az itt élők többségének sejtelme sincs arról, hogy amit a Fidesz mutat be, az közel sem a valóság, hanem színtiszta kormánypropaganda és lenne alternatíva is.

– A városokban talán könnyebb lesz megverni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Fideszt, bár ez alól is lehetnek olyan kivételek, mint például Mezőkövesd vagy épp Sárospatak, ám a kisebb településeken még mindig jelentős a jobboldali fölény. Ott, ahol a közmunkások teljesen kiszolgáltatottak a polgármestereknek, nehezebb „ellenállni” a központi akaratnak, és persze most is fontos kérdés lesz, ami eddig mindig volt: hová teszik a voksukat a romák, az észak-borsodi falvakban élő választópolgárok jelentős része ugyanis közülük kerül ki – így jellemezte a helyzetet Miskolcon, a Búza téri piacon az egyik a vásárló, aki közügyekben járatos ellenzéki szavazónak mondta magát. A részletekről a Nepszava.hu számolt be.

Szerinte Miskolcon akár mind a két körzetet megnyerheti a baloldal, és hasonló lehet a helyzet Kazincbarcika vagy Ózd esetében, de például Tiszaújváros térségében, noha ez a város ciklusokon át erősen baloldalinak tekinthető, jelentősen befolyásolhatják az esélyeket a szintén a körzethez tartozó Tokaj és Szerencs-környéki választók, akik viszont inkább a jobboldalhoz tartoznak. Mezőkövesden Tállai András uralmának véget vetni egyenértékű lenne a csodával – tette hozzá –, a város szülötte annak ellenére tartja két kézzel erősen az itteni gyeplőt, és vonta magához különböző érdekkapcsolatokon keresztül a térség falvainak polgármestereit, hogy már régóta inkább az országos, mint a helyi politikában jegyzett figura.

Borsod-Abaúj-Zemplén az egyik legváltozatosabb és legszínesebb magyarországi megye, nemcsak természeti, hanem gazdasági értelemben is. Az Északi-középhegység vonulata itt találkozik, az Alfölddel, s noha hajdani nehézipara még mindig jelentős – gondoljunk csak az immár MOL-csoport részeként működő hajdani tiszaújvárosi Tiszai Vegyi Kombinát Zrt-re vagy épp a kazincbarcikai BorsodChemre –, a mezőségi területeknek és a tokaji borvidéknek köszönhetően a hazai mezőgazdaságból is jelentős szeletet hasít ki a térség, nemzeti parkjaival, fürdőivel pedig turisztikai vonzereje is erős.

Miskolcon 2019-ben az ellenzéki összefogás nyerte meg az önkormányzati választást, így két ciklust követően a Fidesz elvesztette itteni fölényét. Ennek „szele” már a 2018-as parlamenti választások idején érződött, hiszen ha akkor összefog az ellenzék, nemcsak a megyeszékhelyen, de más térségben is nyerhetett volna, legalábbis az ismert statisztikák alapján. Az ellenzéki felmérések szerint a két miskolci választókerület most nagy valószínűséggel nyerhető. Itt az 1-esben a jobbikos Szilágyi Szabolcs önkormányzati képviselő mérkőzik meg azzal a fideszes Csöbör Katalinnal, aki néhány hete egészen nyíltan sajátította ki politikai célokra a közpénzből beszerzett laptopok átadását a miskolci Avasi Gimnáziumban. A 2-es számú miskolci választókerületben a szocialista Varga László, jelenleg is listás országgyűlési képviselő indul a város volt alpolgármestere, a fideszes Kiss János ellen, akire a korábbi kormánypárti képviselőt, a kevés politikai teljesítményt felmutatott Hubay Györgyöt cserélte a kormánypárt. A 2018-as választásokon egyik miskolci körzetben sem ért el kormánypárti képviselő negyven százalékos eredményt, vagyis összefogással az ellenzéki pártok hozhattak volna győzelmet.

A többi öt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei körzet közül is mindössze egyben volt 50 százaléknál magasabb a fideszes győzelem 2018-ban: Mezőkövesden, ahol Tállai András 54,79 százalékos szavazati aránnyal jutott a parlamentbe. Két évvel később, 2020-ban a tiszaújvárosi körzetben időközi választást kellett kiírni, mert motorbalesetben elhunyt a korábbi fideszes képviselő, Koncz Ferenc. Lánya, Koncz Zsófia végül itt 50,51 százalékos szavazati arányt elérve megszerezte a győzelmet az akkor már össz-ellenzéki támogatással indult jobbikos Bíró László előtt. Most azonban más lesz a kihívója, miután az antiszemita megjegyzései miatt elhíresült jelölt az előválasztás során visszalépett a szocialista Jézsó Gábor teológus javára. Mezőkövesden új ellenféllel kell szembenéznie Tállai Andrásnak is, azt követően, hogy Sermer Ádám, a Liberálisok ügyvivője megnyerte az itteni ellenzéki előválasztást. Sátoraljaújhely térségében a „Rokker Zsótiként” nevet szerzett Erdei Sándor Zsolt humorista száll ringbe a régóta regnáló fideszes Hörcsik Richárddal, aki legutóbbi vagyonbevallása szerint annyi benzinpénzt használt el 2021-ben, hogy azzal 460-szor megtehette volna a Budapest-Sátoraljaújhely távolságot, s noha többször ostorozta az EU-s intézményeket és döntéshozatalt, ő és családja vállalkozásai több tízmillió forintot söpörtek be uniós pályázatokon.

Párharcok Borsodban

Kormánypárti – Ellenzéki

1-es körzet (Miskolc)

Csöbör Katalin – Szilágyi Szabolcs

2-es körzet (Miskolc)

Kiss János – Varga László

3-as körzet (Ózd)

Riz Gábor – Kiss Sándor

4-es körzet (Kazincbarcika)

Demeter Zoltán – Üveges Gábor

5-ös körzet (Sátoraljaújhely)

Hörcsik Richárd – Erdei Sándor Zsolt

6-os körzet (Tiszaújváros)

Koncz Zsófia – Jézsó Gábor

7-es körzet (Mezőkövesd)

Tállai András – Sermer Ádám

További részletek a Népszava cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek