Egyre csak nő a tiltakozó hógörgeteg Miskolcon is, rengeteg vidéki iskola szintén csatlakozott

Megosztás

Egyre több pedagógus érzi azt, hogy már nincs hova hátrálnia, nincs mitől félnie, mert ennél sokkal rosszabb már nem eshet meg a közoktatással és ennél jobban már nemigen alázhatják meg őket. A Földes és a Herman példáját követve egyre többen csatlakoznak a tiltakozáshoz.

Miskolcon is folytatódott a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója. A városban ezúttal a Herman Ottó Gimnázium csatlakozott az akcióhoz, ahol a tanári kar több mint fele nem tartotta meg az óráit kedden. A pedagógusok – a Földes Ferenc Gimnázium múlt pénteki akciójához hasonlóan – „A sztrájk alapjog” feliratú molinóval készítettek csoportképet az intézmény bejárata előtt. A részletekről a Minap.hu számolt be.

Ahogyan az ismert, a polgári engedetlenségi akciókat azért indították el a tanárok országszerte, mert a kormány február 11-én rendeletbe foglalta a munkabeszüntetés új szabályait. Ennek értelmében sztrájk alatt is biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és a tanórák egy részét is meg kell tartani. A tanárok szerint azonban így a sztrájk értelmét veszíti.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium matematika-fizika-biológia szakos tanára a Miskolc Mának elmondta, a fentiek miatt vállalták az akcióban való részvételt. „Tisztában vagyunk, hogy a polgári engedetlenség, ami más mint a sztrájk, tehát ennek akár munkajogi következményei is lehetnek, mi azonban ezt mégis vállaltuk, mert úgy láttuk, nincs már más lehetőségünk a megnyilatkozásra” – mondta.

A diákok értik és érzik

Pilz Olivér hozzátette, hogy bár a gyermekfelügyeletről gondoskodik az intézmény, sok szülő támogatja a gimnázium tanárait, ezért több tanuló ma nem ment iskolába.

A Miskolc Televíziónak nyilatkozó pedagógusok szerint a gyerekek is értik és érzik az akció jelentőségét.

– Felmerült több osztályban is, hogy mi az a polgári engedetlenség, és mint történelem szakosnak szerencsém volt, mert be is tudtam építeni a tananyagba. Így aztán elmeséltem nekik, hogy ez micsoda, milyen jogi háttere van, miért csináljuk és nagyon úgy tűnt nekem, hogy a gyerekek megértik, tehát látják a szükségességét és támogatóan állnak hozzá – mondta Vály György, történelemtanár.

A polgári engedetlenségi akcióhoz országszerte egyre több pedagógus csatlakozik. A Telex beszámolója szerint kedden részt vett a tiltakozásban a miskolci Herman Ottó Gimnázium mellett többek közt a pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, a Martonvásári Beethoven Általános Iskola, a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola, a váci Madách Imre Gimnázium és a tatabányai Pólya György Általános Iskola. Budapesten a Kosztolányi Dezső Gimnázium, a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a Móricz Zsigmond Gimnázium, az Újbudai József Attila Gimnázium, az Ady Endre Gimnázium, a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium és a Szent István Gimnázium.

A tanárok célja az, hogy a kormány visszavonja a sztrájk ellehetetlenítéséről szóló rendeletet. Március 16-tól ugyanis a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete határozatlan idejű sztrájkot tervez.

Kapcsolódó cikkek