Biztonságos Internetnap az online bűnmegelőzés érdekében – rengeteg diákot díjaztak

Megosztás

Az internetnek rengeteg előnye van, de rendre hangsúlyozni kell a hálózat veszélyeit is. A csapatversenyek helyezettjei díjakat kaptak.

„Az internet jó, de lehet biztonságosabb is!” – szólt az önkormányzat középiskolások irányába tett felhívása reklámfilm, klip, bemutatófilm vagy épp video spot elkészítésére. A lényeg csak annyi volt, hogy harminc másodpercnél ne nyúljon hosszabbra. A figyelemfelkeltésen és áttekinthetőségen felül pedig egy lényeges szempontnak kellett még megfelelnie: minél inkább kapcsolódjon a Safer Internet Day-hez. A részleteket a Minap.hu cikkéből tudhattuk meg.

Az Európai Unió Safer Internet Program akciótervét hivatott nyomatékosítani a Biztonságos Internet Nap, amely közel kétszáz országban hívja fel a figyelmet az internet szükségességén és előnyein túl a veszélyeire is. Informatikai cégek, civil szervezetek, pedagógusok, gyerekek és szüleik fognak össze az év ezen napján világszerte, hogy együtt mutassanak rá a világháló nélkülözhetetlenségére – megfogalmazva annak pozitív, illetve negatív hatásait. 

A versengésben részt vehettek hetedik és nyolcadik osztályos általános iskolások is: számukra csapatversenyt indítottak, ahol a témába vágó online feladatsort kellett megoldaniuk. A jutalmul szabott informatikai eszközöket Badány Lajostól vehették át a tinédzserek. Az alpolgármester a Miskolc Televíziónak elmondta: az akció célja az volt, hogy felhívja a szélesebb közönség, ezen belül is elsősorban a gyermekek és fiatalok figyelmét a mobiltelefonok és online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatára.

A Biztonságos Internetnapon túl Miskolc bűnmegelőzési stratégiájának célkitűzései között szerepelnek még az olyan kiemelt prevenciós kampányok, mint a Bűncselekmények Áldozatainak Napja, Kábítószerellenes világnap vagy az idősek hónapja. De igyekeznek a szakemberek a nyár során, valamint az év végén esedékes veszélyekre is felhívni a lakosság figyelmét. 

Végeredmény

1. „Az internet jó, de lehet biztonságosabb is!” címmel reklámfilm, klip, bemutatófilm vagy épp videospot készítése
Eredmény:
I. helyezett
Falucska Réka – Vigyázz az Internettel! című videó
II. helyezett
Lukácsy Bálint – Ne kövess! című pályamű
III. helyezett
Cserkuti Péter
Miért ne rendelj kamu oldalról című videó
Különdíj:
Márkus Marcell Dávid – 30SECurity című pályamű


2. Nevelési intézmények közötti online vetélkedő lebonyolítása online Kahoot! rendszer segítségével „Amikor online vagyok” címmel. 
Eredmény:
I. helyezett
„3 Muskétás” – Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda
II. helyezett
„Saferhacker” – Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola
III. helyezett
„Törpillák” – Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Kapcsolódó cikkek