Csárdi Antal a Reflektorban | videó

Megosztás

A Reflektorban vendége ezúttal Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője volt. A JövőTV a Belvárosi Önkormányzat által kötött beruházási szerződésekről, a kerületet érintő kétes ingatlanügyekről, valamint az LMP szerepéről kérdezte. 

Korábban kiderült, hogy a Pilvax közben 200 millió forintos beruházást hajtott végre a Belvárosi Önkormányzat, a Bástya utcában hatalmas összegbe került egy minipark kialakítása, továbbá a Belváros új Főutcája projekt 300 millió forintba került. Ezen közbeszerzésekben ami közös, hogy mindegyiket a Penta cégcsoport nyerte meg – ők még a Rogán-érából lehetnek ismerősek a helyiek számára. Csárdi Antal nemrég bejelentette, hogy kikéri ezeket a kétes beruházási szerződéseket.

Arra a kérdésre, hogy mi állhat a háttérben a képviselő elmondta, a közpénzek ipari mértékű lenyúlása történik. Összehasonlításképpen az V. kerületi Olimpia Park köré készülő futópálya – melynek hossza 431 méter – ára méterre lebontva a háromszorosa egy megyei jogú városban elkészülő ugyanolyan futópályának – tette hozzá.

Az energiapolitikával kapcsolatban Csárdi elmondta, le kell számolni azzal a mítosszal, miszerint az atomenergia olcsóbb. Az LMP-s országgyűlési képviselő szerint ez kizárólag abban az esetben igaz, ha figyelmen kívül hagyjuk az erőmű felépítésének a költségét, illetve a lebontás és a tárolás anyagi vonzatait. Hosszútávon az atomenergia mindenképpen fenntarthatatlan. Csárdi kihangsúlyozta, hogy a Paksi atomerőmű egy geológiai törésvonalon helyezkedik el, ami további veszélyeket hordoz magában.

Csárdi véleménye szerint ki kell szállni a Paks II. szerződésből, ekkor az orosz fél ugyan kártérítési igénnyel léphet föl, de anélkül, hogy ismernénk a szerződés részleteit a képviselő véleménye az, hogy a társadalom iránti felelősség az, hogy ne épüljön újabb atomerőmű Magyarországon. 

Kapcsolódó cikkek