Főzzünk és süssünk öntöttvas edényben

Megosztás

Az öntöttvas edényeket már őseink is ismerték és erőszeretettel használták is. Már az 5. században készítettek a kínaiak ilyen edényeket, és azóta igen közkedveltek is maradtak. Őseinknek elegendő volt egy vagy két jó vaslábas, és számos fenséges fogást el tudtak készíteni. Ez is arra mutat rá, hogy mennyire sokoldalú és hasznos konyhai eszközről van szó.

Az utóbbi időben egyre többet hallunk az öntöttvas edényekről és lábasokról. Számos előnyös oldalukról sokat lehet hallani és olvasni. Minden bizonnyal, minden háztartás rendelkezik legalább egy ilyen edénnyel, amit vagy mi magunk vásároltunk vagy nagyanyáinktól örököltünk. Ez nem véletlen, hiszen az ízélmény, amit az ebben készített ételek adnak, felbecsülhetetlen.  A benne és vele való főzés valódi élmény. A benne készült ételek új oldalukat mutatják meg.

Ha körbenézünk a kínálatban, láthatjuk, hogy az öntöttvas edények ára egy kicsit borsos, és ez az oka annak, hogy sokan ódzkodnak is tőle. De azt nem szabad elfelejtenünk, hogy egy ilyen edény beszerzése egy nagyon jó befektetés. Az ilyen edények időtállók, és garantáltan még az utánunk következő generációk is élvezni fogják a benne készült finomságokat. A vasról tudjuk, hogy egy nagyon masszív anyag, amit szinte lehetetlen elpusztítani. Használatára azonban érdemes odafigyelni, hiszen, ha nem bánunk vele megfelelően, akkor rozsdásodhat. Ha valahol rábukkanunk egy rozsdásvasedényre, ott ne hagyjuk! Néhány frappáns praktikával hamar újjá varázsolhatjuk. Így még attól sem kell lemondanunk, hogy akár használtan vásároljunk egy ilyen edényt, hiszen az idő nem tesz kárt bennük. Strapabíró és ellenálló eszközökről van tehát szó, így egyáltalán nem meglepő, hogy hatalmas rajongótáboruk van.

A vasedény egy igazi multifunkcionális eszköz, hiszen szinte mindent el lehet benne készíteni. Süthetünk benne húst, kenyeret, csőben sült finomságokat, főzhetünk különböző ragukat. A nehéz tető miatt jól záródik is, így pároláshoz is tökéletese megfelel. A vasedényben sült kenyerek pedig mindenképp említést érdemelnek. A sütő bekapcsolásakor legalább 30 percre tegyük be az edényt, hogy az átforrósodjon. Ilyenkor tökéletesen átveszi a magas hőmérsékletet, és szinte egy mini kemencévé alakul, amiben fantasztikusan ropogós és ízletes kenyereket lehet sütni. Az öntöttvas nagyon jól tárolja a hőt. Ennek köszönhetően a tészta szinte ideálisan egyenletes hőellátást kap. A kenyeret, amíg nem lengi körbe a lakást a friss kenyérillat, érdemes lefedve sütni, aztán levenni a fedőt, és addig sütni, amíg szép aranyszínű nem lesz.

Bármilyen tűzhelyen használhatjuk, legyen az hagyományos, gáz vagy kerámia, illetve indukciós lap. Főzzünk benne vagy süssünk, bizonyára nem fogunk csalódni. Az öntöttvas edények titka abban rejlik, hogy nagyon magas hőfokra képesek felmelegedni. Ennek köszönhetően egyenletesen adja le a hőt, így biztosítva az ételek fantasztikus ízét és porhanyósságát. Az egyenletes hőáramlás annak köszönhető, hogy egyetlen darabból vannak kiöntve. A masszív vasszerkezet miatt karcmentesek, konyhai körülmények között szinte lehetetlen tönkretenni őket.  Vásárlásuk során ne feltétlenül csak márkát nézzük, hiszen az olcsóbb típusok is lehetnek nagyon jók. A jó vasedény ismérve a súlya, hiszen csak így tud a hő egyenletesen eloszlani benne.

Az ilyen edények egyediségét éppen az anyaga, a vastag vas adja. Ez azonban annyi hátránnyal jár, hogy egy kézzel nem tudjuk megemelni őket, főleg nem kiemelni a forró sütőből. Nagyon óvatosan kell velük bánni, hiszen egy óvatlan pillanat, és máris komoly égési sérüléseket tudnak okozni. Amilyen masszív olyan kényes is az anyag, ami az elmosását illeti, hiszen csakis kézzel mosható. Mosogatógépben való mosás nemlehetséges!

Kapcsolódó cikkek