Kizárták a sajtót az elvileg nyilvános fideszes sajtótájékoztatóról, a jogszabályok szerint nem lehetne

Megosztás

Ha egy esemény nyilvános, akkor nem létezik olyan, hogy részben nyilvános. Ez lesz az új módszer arra, hogy véletlenül se kapjanak a kormánypárti képviselők és jelöltek kellemetlen kérdéseket? A bombabiztos érv ismét a “járvány” volt – ezek szerint a kézilabdacsarnokban húszezer ember bezsúfolása rendben volt, kétszáz ember egy légtérben sok. Logika.

Bár még a Facebookon is meghirdették, a sajtót kizárták Kocsis Máté fideszes frakcióvezető és Sára Botond képviselőjelölt VIII. kerületi lakossági fórumáról. Ez azután derült ki, hogy a 444.hu próbált regisztrálni, de a Józsefvárosi Fidesz közölte, a lakossági fórum nem sajtónyilvános.

Akkor más okokat nem jelöltek meg, az RTL viszont megkérdezte a józsefvárosi Fideszt, hogy miért nem nyilvános a lakossági fórum, amire a következő választ –kapták:

„A lakossági fórum azoknak a józsefvárosi és ferencvárosi lakosoknak szól, akik szeretnék kifejezni véleményüket és javaslataikat azzal kapcsolatban, hogy a baloldali városvezetés leépíti a közbiztonságot és visszavezeti a kerületet a rosszhírű »nyócker« állapotába. A rendezvény befogadóképessége – a járványügyi szempontokat is figyelembe véve – 200 fő, a fokozott lakossági érdeklődésre tekintettel a sajtót ezúttal nem tudjuk beengedni. A téma iránt érdeklődőként figyelmébe ajánljuk azt a lényegesebb súlyosabb helyzetet, hogy Pikó András momentumos polgármester közpénzből szervezett fórumai nem látogathatók bárki számára.”

Arra már nem válaszoltak, hogy a sajtó kizárása csak a szerdai vagy a jövőbeli lakossági fórumokra is vonatkozik-e.

A nyilvános Facebook-eseménynél sehol sem tüntették fel, hogy a rendezvény ne lenne sajtónyilvános. A jogszabályok szerint nem is tehetnének ilyet.

A gyülekezési jogról szóló törvény szerint ugyanis nincs olyan, hogy egy nyilvános esemény csak részben nyilvános.

„A gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat.” Így határozták meg a gyűlés fogalmát abban a törvényben, amit a fideszes többségű Országgyűlés fogadott el 2018-ban.

Ha a sajtót nem engedik be a nyilvánosan meghirdetett gyűlésre, akkor szabálysértést követnek el. A szabálysértési törvény szerint

gyülekezési joggal való visszaélésnek számít, ha a gyűlés szervezője vagy vezetője kizár egy újságírót a rendezvényről.

Nem túl nagy meglepetésre a 444.hu sajtósain kívül a Telex.hu sajtósai is kitiltásra kerültek. Mert hát jogállamban élünk.

Kapcsolódó cikkek