Bor és szivar: a tökéletes párosítás?

Megosztás

A vörösbor finom ízével és lágy harmóniáival bizony rengeteg ember kedvenc itala. Ami a szivarosokat illeti, sokan közülük semmi mást nem hajlandók fogyasztani füstölés közben. Akár egy kubai, akár valami más különlegesség található a humidorunkban, egy ízletes bor biztosan jó választás. Pedig sokak számára talán furcsának hat a bor és a szivar párosítása.

Jó választás-e a bor a szivar mellé?

Amikor az ember elkezd szivarozni, alapvetően nem a vörösbor az első ital, ami eszébe jut a pöfékelés mellé. Ennek azonban egy igen egyszerű oka van: a filmek. Bevett sztereotípia ugyanis a mozikban, hogy a főhős rágyújt egy finom szivarra, a másik kezében pedig valamilyen tömény italt szorongat.

Pedig a bor éppenséggel sok mindenben hasonlít a szivarhoz. Eleve, a borozás legalább olyan hosszú és mély történelemmel rendelkezik, mint a szivarozás. Néhány generációval ezelőtt például még senki nem lepődött meg, ha valaki egy üveg borral a kezében vonult el szivarozni. Nagyapáink számára mi sem volt természetesebb.

Milyen bor illik a szivarozáshoz?

Mivel a szivarozás egy elegáns időtöltés, természetesen csakis első osztályú borok jöhetnek szóba. A Humidorshop.hu kínálatában található prémium borok például biztosan jó választásnak bizonyulnak, legyen szó vörösről vagy rozéról.

A megfelelő bor kiválasztása igazán egyszerű: olyan palackot helyezzünk a bevásárlókosárba, amit amúgy is előszeretettel fogyasztunk. Ha ez a fehér bor, akkor azt. Amennyiben pedig egy félédes vörös, akkor az lesz a jó döntés a szivar mellé is.

A bor és a szivar tehát nagyon is járhat kéz a kézben. A bor egyik nagy előnye ugyanis, hogy lágy ital, tehát nem száll olyan gyorsan a fejünkbe, mint a tömény. A borok ráadásul a szivarokéhoz hasonló földes ízzel bírnak, vagyis tökéletes lesz a harmónia.

Végül egy utolsó érv: a borok képesek kihozni egy-egy szivar olyan aromáit is, amire egyetlen más ital sem lenne képes.

Így válasszon bort a szivarhoz

Némi képzavarral élve: borászatokkal Dunát lehetne rekeszteni. Ha tehát tudjuk, hogy milyen típusú borra vágyunk, már csak azt kell eldöntenünk, hogy pontosan honnan származzon az a bor. Szerencsére hazánk bővelkedik a jobbnál jobb borvidékekben, így mindenképp érdemes a magyar ízekkel kezdeni. Persze egy kis külföldi kitekintés sem árthat, hiszen a francia vagy a spanyol borok is elképesztően finomak.

Néhány tipp borozáshoz és szivarozáshoz

  • Bár a bor lágyabb italnak számít, egy-két pohár bőven elég lesz egy alkalommal.
  • Célszerű arra alkalmas poharat választani. Egyrészt jobban esik majd az ital, másrészt az esemény fényét is emeli egy elegáns pohár.
  • Vendégeink számára mindig többféle bort is kínáljunk, mert lehet, hogy csak fehér vagy éppen vörösborral szeretnek szivarozni.
  • A bort szivarozás során mindig apró kortyokban fogyasszuk.

A bor és a szivar tehát ősidők óta kiegészítik egymást, és erről a luxusról ma sem kell lemondanunk.

Kapcsolódó cikkek