Donáth Anna arra utalt, hogy a DK lassítja a közös lista felállítását

Megosztás

Nem elégedett az összellenzéki kampánnyal, de maximálisan az a pártjáéval. A Momentum elnöke megerősíti, hogy a DK (és a Jobbik) lassítja a közös lista felállítását, és azt sem cáfolja, hogy van olyan párt, amelynek aktivistái nem kampányolnak. Továbbá kifejtette, hogy a megélhetési és lakhatási válság súlyosabb probléma Magyarországon, mint a jogállam jelentős gyengülése, de a kettő nem választható el egymástól.


Az interjúban Donáth arról beszél, hogy csak érvek és viták mentén tud előrébb menni az ország. Egy igazságos és emberséges demokrácia így működne, a koalíciós kormányzás így is működik szerte Európában. Nem arról kellene szólnia a történetnek, hogy vannak magyarabbak a magyaroknál vagy egyenlőbbek az egyenlőknél. Hogy aki nem ért egyet a rendszerrel, az hazaáruló, az nem tartozik a nemzethez. A fő üzenet az, hogy egy közösség vagyunk, amit úgy hívnak, hogy nemzet. A politikus szerint a liberális demokrácia intézményközpontúsága megbukott. Személyközpontú politizálás zajlik szerte a világban – amit Orbán Viktor nagyon jól kihasznált – mondta. Úgy látja,

Párhuzamos valóságok alakultak ki az elmúlt tizenkét évben.

Donáth Anna arról is beszélt, hogy a Momentum a programalkotási kérdésekben is hidat képezett Márki-Zay Péter bejövetelével közte és a hat párt között. Utalt arra, hogy a DK lassítja az ellenzéki közös lista felállítását, ugyanakkor kiemelte, mind a hat párt, mind pedig Márki-Zay Péter rendkívül proeurópai álláspontot képvisel, egy erős, összetartó Európában gondolkodik. Megemlíti, hogy idáig is rengeteg európai forrást le lehetett volna hívni azért, hogy energiahatékonyabbá tegyék a lakásállományt, ami valódi rezsicsökkentést jelent.

Az interjút elolvashatják a Szabad Európa honlapján.

Kapcsolódó cikkek