Az EU bankja 300 milló eurót biztosít Magyarország otthonfelújítási programjához

Megosztás


Az Európai Beruházási Bank
 – az Európai Unió bankja – 300 millió eurót biztosít a magyar Pénzügyminisztérium számára az országos otthonfelújítási program (OFP) társfinanszírozása céljából, amelyet Magyarország Kormánya az épületek energiahatékonyságának javítása és az energiaköltségek csökkentése érdekében indított útjára – derül ki a sajtóközleményükből.

Az EBB forrásait a lakások energiahatékonysági felújításának, valamint háztartási megújulóenergia-termelő rendszerek telepítésének társfinanszírozásához használják fel. A program 2021. január 1-jén indult el, és a felújítási költségek felének megtérítését kínálja. Az OFP keretében megtéríthető maximális összeg háztartásonként 3 millió forint (megközelítőleg 8500 euró).

Ez a legelső olyan EBB-hitel, amelyet az új „zöldhitel” címén írnak alá Közép- és Délkelet-Európában. A hitel felgyorsítja Magyarország karbonsemleges gazdaságra történő zöld átállását, valamint az európai zöld megállapodásban foglalt terveket, amelyek szerint 2050-re karbonsemleges gazdasággá kell alakítani az Európai Uniót.

Teresa Czerwinska, az EBB magyarországi műveletekért felelős alelnöke elmondta:

„Ma történelmet írunk a legelső magyarországi EBB-zöldhitel aláírásával. Ez a hitel hármas előnyt jelent a magyarok, az EU és a globális éghajlat számára, és fontos lépés az európai zöld megállapodás ambiciózus céljainak megvalósítása felé. Lehetővé teszi a magyarok életminőségének javítását, valamint azt, hogy pénzt takarítsanak meg, miután otthonaik jobb energiahatékonyságából fakadóan alacsonyabbak lesznek az energiaszámláik. Az efféle hitelek segítenek abban, hogy az EU gyorsabban karbonsemlegessé váljon, és így hozzájáruljon a globális éghajlat-politikai intézkedések sikeréhez. Az Unión belül Magyarország az elsők között ratifikálta a Párizsi Megállapodást, amely világszintű ütemtervként szolgál a globális hőmérséklet-emelkedés jelentette egzisztenciális fenyegetés kezeléséhez, és az EU bankjaként örülünk annak, hogy segíthetjük Magyarország zöld törekvéseit, valamint a zöld és fenntartható társadalomra történő átállását.”

Magyarországon a háztartások fogyasztják el az összes energia 34%-át – többet, mint a közlekedés (24%) vagy az ipar (23%), ami miatt az otthonok energiahatékonyságának javítása kulcsfontosságú a karbonsemlegességi törekvések megvalósításához. Nemzeti szinten a hitel felgyorsítja a Nemzeti Energiastratégiát és a Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Tervet, amely nemzeti prioritásként jelöli ki az energiahatékonyságot, és felhív az energiaimport csökkentésére, az energiabiztonság javítására és az energia megfizethetőbbé tételére.

Kapcsolódó cikkek