A pedagógus-szakszervezetek két sztrájkot is meghirdettek

Megosztás

„A kormány ismét megalázta a nevelésben-oktatásban dolgozókat: felelős kormányzás helyett időhúzáson kívül csakis az indulatok felkorbácsolásában érdekelt. Ezért a két szakszervezet sztrájkot hirdet”

– közölte a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Ne Dolgozz Ingyen! oldalon.

A figyelmeztető sztrájkot január 31-én tartják majd.

Korábbi beszámolóik szerint a december 15-én lezajlott sztrájktárgyalásokon a kormány semmilyen javaslattal nem állt elő azzal a felvetésükkel kapcsolatban, hogy a kötelező oltást halasszák el. Így az érintett kollégáik január 3-án fizetés nélküli szabadságra mennek, „az intézmények pedig oldják meg maguk, mi történik a gyerekekkel, diákokkal”.

Továbbá azzal is indokolják a sztrájkot, hogy a kormány nem akar illetményt emelni a nevelésben-oktatásban, ráadásul

a 10 százalékosnak mondott pótlékemelést próbálják béremelésként eladni.

A harmadik okként a munkaterheket említik, amit nem csökkentenének, nem állítják vissza a kötelező óraszámot és nem szüntetik meg az ingyen helyettesítéseket sem – írják.

A két érdekképviselet a sztrájkkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy nem tanítanak a munkabeszüntetés ideje alatt, úgy gondolják, nem kötelezhetők elégséges szolgáltatás megtartására. A kormány felvetését nem fogadták el, hogy a sztrájkolók tartsák meg az óráik 75 százalékát. Azt kérik a pedagógusoktól, hogy vegyenek részt minél többen a január 31-i figyelmeztető sztrájkban, aztán – ha nem érnének el eredményt –, a márciusi határozatlan idejű sztrájkban is.

Az Emmi csütörtökön azzal vádolta a PDSZ-t és a PSZ-t, hogy a sztrájk a baloldal műve, amit a szakszervezetek határozottan visszautasítottak. A tárca szerint január 12-én fognak legközelebb leülni tárgyalni a szakszervezetekkel.

via HVG.

Kapcsolódó cikkek