Egy perc késés miatt 120 forintnyi fizetést vontak le egy mozdonyvezetőtől, beperli a munkaadóját

Megosztás

Az eset nem meglepő módon Japánban történt, a mozdonyvezető szerint viszont nem jogos a fizetéslevonás, mivel egyáltalán nem az ő hibájából történt a késés. De nagy szerencséje van a MÁV-nak, hogy nem Japánban nyújtja a szolgáltatást…

Egy perc késésért 43 jent, vagyis 120 forintot vontak le egy japán mozdonyvezető fizetéséből. Ő viszont ezt nem fogadja el, szerinte nem az ő hibájából történt a késés, ezért beperli a vasúttársaságot.

A Nyugat-Japán Vasúti Társaság (JR West) azt közölte, hogy a tavaly júniusban történt „incidens” miatt a szigorú, „nincs munka, nincs fizetés” elvét alkalmazták, ezért tartották vissza a meg nem nevezett mozdonyvezető egypercnyi fizetését. A Jomiuri Sinbun lap beszámolója szerint a mozdonyvezető most visszaköveteli a 43 jent, plusz még 13 jen túlórapénzt is, valamint 2,2 millió jent (több mint 6 millió forintot) szeretne kapni a lelki gyötrelmei jóvátételeként.

A bérvita azután alakult ki, hogy a mozdonyvezető rossz peronon várakozott arra az utasok nélküli vonatra, amit aztán a kocsiszínbe kellett vinne Okajama városában. Mire rájött, hogy rossz helyen van, és átszaladt a másik peronhoz átvenni a vonatot a kollégájától, a műszakváltás már kétperces csúszásban volt. Végül a vonat a tervezetthez képest egy perc késéssel indult el, és a depóba is egy perccel később ért be, mint kellett volna.

A JR West eredetileg 85 jent vont le a férfi fizetéséből a két percért, mondván, ennyi ideig nem dolgozott. Miután a mozdonyvezető panaszt tett a helyi munkaügyi hivatalnál, a JR West egy percet jóváírt neki, így 43 jent visszakapott. A férfi azonban az alacsonyabb fizetésmegvonást sem volt hajlandó elfogadni, és márciusban bírósághoz fordult a kártérítési igényével.

A mozdonyvezető az okajamai kerületi bíróságon azt mondta, hogy a késést emberi hiba okozta, és nem kellett volna őt a munkából távol lévőnek tekinteni. Hozzátette, ez az egyperces késés nem okozott fennakadást a JR West menetrendjében. A vasúttársaság szóvivője az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy a vita a késés okának értelmezésével kapcsolatos nézeteltérés miatt alakult ki.

A japán vasúthálózat nagysebességű vonalain nagyon ritkán fordulnak elő jelentős késések, leszámítva a földrengések és tájfunok okozta fennakadásokat. Az öt vagy annál több percet késő vonaton utazók igazolást is kapnak, amivel bizonyítani tudják, hogy önhibájukon kívül késtek el a munkahelyükről vagy az iskolából. 2017-ben egy Tokió külvárosait kiszolgáló magánvasúttársaság azért kért bocsánatot az általuk okozott „súlyos kellemetlenségekért”, mert az egyik vonatuk 20 másodperccel a menetrendi idő előtt indult el. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek