Széleskörű tiltakozás a kulturális életben Demeter Szilárd vállalhatatlan kijelentései miatt

Megosztás

“Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt” – ilyen és ehhez hasonló véleményeket fogalmaznak meg a magyar kultúra azon szereplői, akik nem feltétlen lekötelezettjei a jelenlegi kormánypártoknak.

Facebook-posztban tiltakozott a miniszteri biztos magyar irodalom nagy részét lenéző szavai ellen Závada Pál költő, drámaíró.

Nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt – írta hétfőn kora este közzétett posztjában Závada Péter költő, drámaíró Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, miniszteri biztos Telexnek adott interjújára reagálva.

Závada Péter magyar íróként tiltakozott Demeter kijelentései ellen, aki például arról beszélt a kérdéses interjúban, hogy gyűlöli a színházat, és ha rajta múlna kikukázná a magyar irodalom 80 százalékát, külön kritizálva Parti-Nagy Lajos írót.

Kijelentéseivel a miniszteri biztos Závada Péter szerint

hétről hétre a magyar irodalmat, színházat, zenét és filmet gyalázza, ezáltal pedig nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe.

A drámairó szolidaritását fejezte ki Parti Nagy és “minden olyan alkotó iránt, akikről az igazgató úr személyesen is méltatlanul nyilatkozott”.

A posztot péntek este fél kilenc körül már közel 250-en osztották tovább.

Demeter szavaira mások is megmozdultak a közösségi oldalon, a hazai irodalmi élet szereplői közül többen osztottak kommentár nélkül Parti Nagy Lajos verseket, vagy tolmácsolták lesújtó véleményüket a miniszteri biztos nyilatkozatáról. Péterfy Gergely például arról írt, hogy “a jobb érzésű fideszesek is a föld alá bújnának tőle”. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek