Beindult a nagy verseny Márki-Zay és Dobrev között, már zajlik a második forduló az előválasztáson

Megosztás

Vasárnap reggel elkezdődött a nagy versenyfutás, Karácsony Gergely visszalépésével immáron két jelölttel. A főpolgármester Márki-Zay Péter javára lépett vissza, a következő napokban kiderül, Dobrev Klára, vagy Márki-Zay vezeti majd a közös ellenzéki listát.

Az ellenzéki előválasztás első fordulója után azt már tudjuk, kik lesznek az ellenzék (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös egyéni jelöltjei az ország 106 választókerületében a jövő évi országgyűlési választásokon. A második fordulóra már csak az maradt a kérdés, hogy ki lesz az ellenzéki lista vezetője, Orbán Viktor kihívója 2022-ben.

Hárman jutottak tovább a második körbe, ám közel egy hetes tárgyalás és üzengetés után Karácsony Gergely péntek délelőtt bejelentette visszalépését.

Így csak Dobrev Klára és Márki-Zay Péter neve lesz ott a szavazólapon.

Mivel a szavazólapokat már kedden elküldték a nyomdába, így a főpolgármester nevét a sátrakban filctollal húzzák ki. Ha Ön mégis olyan szavazólapot kapna, amelyen ezt nem tették meg, a szervezők azt kérik, adja vissza a lapot és kérje meg a szavazóbiztost, hogy törölje róla Karácsony Gergely sorát és szavazási rubrikáját.

Karácsony nevét lehúzták a szavazólapról – Fotó: Előválasztás 2021 Facebook-oldal

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció jelöltje, Márki-Zay Péter pedig civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjeként indul, de Karácsony Gergely és Pálinkás József mellett a Momentum is beállt mögé a második fordulóra. Fekete-Győr Andrásék még azelőtt döntöttek a hódmezővásárhelyi polgármester támogatása mellett, hogy Karácsony visszalépett volna, szerintük vele van a legnagyobb esély legyőzni jövőre Orbánt.

A Jobbik az első forduló vége óta kitart amellett, hogy nem áll be egyik jelölt mögé sem, és majd csak a győztest fogják támogatni a Fidesz elleni küzdelemben.

Az első fordulóban a DK miniszterelnök-jelöltje összesen 216 248 szavazatot kapott, míg a hódmezővásárhelyi polgármester – Karácsony mögött közel 43 ezer szavazattal lemaradva – 126 628 szavazatot gyűjtött össze.

Az első fordulóhoz hasonlóan most is azok a magyar állampolgárok szavazhatnak, akiknek van állandó bejelentett magyarországi lakcímük és elmúltak 17 évesek, de jövő áprilisra betöltik a tizennyolcat (azaz 2004. március 31-én, vagy azt megelőzően születtek). A fiatalok számára fontos tudnivaló, hogy a 18 év alattiak online és személyes formában is csak írásos szülői hozzájárulással tudnak szavazni, a nyilatkozatot innen lehet letölteni.

Személyesen és online is van lehetőség szavazni. Ehhez mindenkinek szüksége lesz:

  • érvényes személyi igazolványra / jogosítványra / útlevélre, és
  • lakcímkártyára.

A második fordulóban az egész ország egyetlen választókerületnek fog számítani, azaz az ország összes szavazópontján le lehet adni a szavazatot személyesen, nem csak az állandó lakcím szerinti egyéni választókerületben. A szavazópontok egy része ismét úgynevezett „fix sátor” lesz, melyek a teljes szavazási időszakban ugyanott és ugyanolyan nyitvatartás szerint működnek. Ezek mellett lesznek mozgó sátrak is, amelyek más-más helyszíneken fognak rövidebb időre kinyitni. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek