Megszavazta a miskolci közgyűlés a polgármester 35 éves jubileumi jutalmát

Megosztás

Azért kellett a testület elé vinni a döntést, mert az önkormányzati törvény magasbb szintű jogszabály, mint a közalkalmazottak és köztisztviselők jogállásáról szóló törvény. Az az érintettség miatt a napirendi pont tárgyalása és a szavazás alatt Veres Pál elhagyta az üléstermet, az ülés vezetését pedig átadta varga Andrea alpolgármesternek.

Mint kiderült, a kifizetendő pénz nem miskolci forrásokból kerül utalásra, hanem állami keretből.

Ignácz Dávid jegyző ismertette, hogy erre a jutalomra valamennyi közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatott jogosult, de ehhez a munkáltatói, azaz jelen esetben a közgyűlési döntést is csatolni kell.

Mokrai Mihály (Velünk a Város) önkormányzati képviselő elmondása szerint konzultált a város jegyzőjével a jutalomról, és azt gondolja, meg kell szavazni az előterjesztést.

Tagadhatatlan tény, hogy a polgármester úr 35 évet közszolgálati jogviszonyban töltött. Tény aztán az is, hogy a pandémia minket sem kímélt; még működünk, és szigorú gazdálkodással igyekszünk túlélni ezt. El kell tehát mondanom, hogy áldozathozatalt várunk, kérünk az emberektől, és ez érinti az önkormányzatban és a Holdingnál dolgozókat is. Nem kapták meg a jutalmukat a dolgozók, ez önkormányzati és Holding-döntés volt. Jogilag nekünk most dönteni kell, és el kell, hogy fogadjuk. Mivel azonban ezt nem a város fogja kifizetni, ezért úgy döntöttünk, támogatjuk az előterjesztést. Ha ez nem állami jutalom lett volna, azt gondolom, nem támogattuk volna, de most nincs más lehetőségünk, meg kell szavazni ezt az előterjesztést.

– Véleményezte a jutalmat Mokrai Mihály.

Szopkó Tibor alpolgármester szintén egyetértett a támogatással, mint mondta:

egy törvény által ránk rótt kötelezettség teljesítéséről van szó, ezért egy út van előttünk: támogatni az előterjesztést.

Egyedül Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) ellenezte a polgármester jutalmát. Véleménye szerint bár jogilag jár a jutalom, de amikor városüzemeltetési munkák maradnak el, akkor “erkölcsileg, morálisan ez nem támogatható”.

Végül a közgyűlés megszavazta Veres Pál polgármester 35 éves jubileumi jutalmát.

Hogy erről mit gondol Miskolc polgármestere, az kiderül a vele készített interjúnkból, amit ide kattintva olvashat el!

Kapcsolódó cikkek