Öt aggasztó statisztika, ami hatalmas rezsiszámlákat vetít elő az idei télre

Megosztás

A földgáz ára az utóbbi hetekben az egekbe szökött egész Európában. Emiatt tovább fokozódik az energiaválság, szinte borítékolható, hogy hatással lesz a fogyasztók számláira is idén télen – állapította meg a Euronews.

A gáz ára Európában jelenleg hatszor magasabb, mint tavaly volt, ráadásul az emelkedésnek nincs vége.

Összetett problémáról van szó, öt tényező is hatással van a fűtésszámlánkra:

Folyamatosan emelkedő földgázár

A földgáz ára most hatszor magasabb, mint tavaly volt, és az ára most körülbelül négyszerese a tavaly tavaszi értéknek. Az áremelkedést a globális kereslet növekedése okozza, miután az országok újraindítják gazdaságukat ahogy a koronavírus-járvány miatti lezárásokból kilépnek. A tavalyi hosszabb tél és a kelet-ázsiai országok gázért folytatott versenye is befolyásolta az árak emelkedését.

Ráadásul az ellátási oldalon is vannak problémák, ahol az elcsúszott karbantartás és a kevesebb beruházás okoz gondokat. Mivel Európa villamosenergiájának több mint egyötöde földgázból származik, ezek a gázárak határozzák meg az árakat a villamosenergia-piacon.

Földgázimporttól függés

Az EU nagymértékben függ a tömbön kívülről érkező földgázimporttól, és ezen tovább ront az, hogy csökken a blokkon belüli kitermelés. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint

az EU-nak 2019-ben a földgáz közel 90%-át a blokkon kívülről kellett importálnia.

A legnagyobb exportőr természetesen Oroszország: 2020-ban az Európai Unión kívülről származó import 43,4%-a tőlük származott.

Az elemzők körében sok kérdés merült fel az Oroszországból idén érkező szállítmányokkal kapcsolatban, főleg arról, hogy az ország visszatartotta-e a további szállításokat, késve szállította-e a szerződésben vállalt mennyiségeket, hogy ezzel kényszerítse ki a nemrég befejezett Északi Áramlat-2 gázvezeték megnyitását.

Kevésbé feltöltött földgáz-tárolók

Az Európai Unióban az egyik aggodalomra okot adó tényező idén a földgáztárolás, amely alacsonyabb mértékű, mint tavaly ilyenkor volt. Míg tavaly októberben 95% körül volt az arány, jelenleg 75% körül van, miután a hosszú telet követően csökkentek a készletek, és azokat nem töltötték fel újra.

“Nem készültünk fel jól a téli szezonra, azaz a fűtésre, így az aggodalom az, ami felhajtja az árakat. A kereskedők, a piacok arra számítanak, hogy a téli időszakban ellátási nehézségek lehetnek, és ez most felfelé nyomja az árakat”

– mondta Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel agytröszt vezető munkatársa.

Az euróövezet inflációja

A földgáz árának ugrásszerű emelkedése felhajtotta az inflációt az euróövezetet alkotó 19 országban is, az Eurostat frissen közzétett adatai szerint. Az infláció 13 éves csúcson, 3,4%-on van az eurózóna országaiban az energiaszektor 17,4%-os inflációja miatt. Ugyanebben az ágazatban tavaly szeptemberben -8,2%-os volt az infláció, azaz az árak nem emelkedtek, hanem csökkentek.

A földgázfogyasztás csökkent, de továbbra is jelentős az EU-ban

Az EU 27 tagállamában a földgáz a második legtöbbet fogyasztott üzemanyag a kőolaj és a kőolajtermékek után. Bár az európai földgázfogyasztás 2008-hoz képest csökkent, továbbra is jelentős energiaforrásnak számít. Egyes szakértők szerint a probléma része a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség.

A megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználására való áttérés segíthetne a probléma megoldásában.

Azonban a fosszilis üzemanyagok iránti lakossági keresletnek is alkalmazkodnia kellene majd egy olyan új rendszerhez, amely több megújuló energiát tartalmaz.

Kapcsolódó cikkek