A miskolci közgyűlésen terítéken volt az önkormányzat költségvetése, nem várt helyről jött a beleegyező hallgatás

Megosztás

A mai közgyűlés az önkormányzat 2021-es költségvetési korrekciójáról tárgyalt, de ennek kapcsán olyan érdekesség történt, amelyre több évtizede nem volt példa:

az ellenzék (Fidesz-KDNP) részéről senki nem szólt hozzá a vitához.

Ez majdnem egyenértékű azzal, hogy politikailag a kormánypárt elfogadja a Velünk a Város frakció javaslatait.

Szilágyi Kornél, a Gazdálkodási Főosztály főosztályvezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kis- és középvállalkozásoknak csak az iparűzési adó felét kellett befizetniük, ami több mint 1 milliárd forintos kiesést jelentett. Továbbá megszűnt a közösségi közlekedés állami támogatása, és a gépjárműadó elvétele is nagy érvágás volt az önkormányzat számára. A parkolás ingyenessé tétele több mint 600 millió forint kiesést jelentett. Elmondta, hogy ezek tükrében egy takarékos, feszes költségvetést állítottak össze szűk 32 milliárdos főösszeggel.

A módosításban jelezték az állami kompenzációt is: a közösségi közlekedésre 700 millió forint jutott, a városgazdának 300 milliós támogatást adtak, a közvilágításhoz és a víziközműhöz 200 milliót, pályázatok elkészítésére pedig 100 milliót szántak. Az integrált óvodai rendszer, a MIÓVI létrehozása miatti költségvetési módosításokat is tartalmazza az előterjesztés.

Az előterjesztést mindenki egyhangúan elfogadta. Szopkó Tibor (Velünk a Város) még annyit fűzött hozzá sejtelmesen, hogy

Bízom benne, hogy a jövő évi költségvetésünket ilyen jellegű terhek már nem fogják befolyásolni.

A közgyűlés napirendi pontjait itt érheti el

Kapcsolódó cikkek