Veres Pál négymilliós jutalmáról, a város működőképességéről, Szőke Tiborról és Fedor Vilmosról, az Ellipsum bezárásáról, az előválasztás városházi hatásáról

Megosztás

A megyeszékhely jelenlegi helyzetével és a jövőt érintő tervekkel kapcsolatban kerestük meg a napokban Veres Pált, Miskolc polgármesterét. Legfőképpen a város anyagi helyzetére, a majdani beruházásokra és a politikai kérdésekre voltunk kíváncsiak. Írásban feltett kérdéseinkre ugyanígy érkeztek a válaszok.

A polgármester úr 35 éves közszolgálati jogviszonya alapján a törvény négy havi fizetés folyósítását írja elő. Nem fog-e közfelháborodást okozni a közel négymillió forint kifizetése, tekintettel arra, hogy a város anyagi helyzete nagyon rossz?

Oszlassunk el egy félreértést. Ezt a törvény által előírt négy havi fizetést nem azért köteles kifizetni a jelenlegi munkáltatóm, mert polgármester vagyok, hanem bármelyik közszolgálatban lévő munkáltatóm köteles lenne kifizetni adott esetben. Ha tanár lennék, ott fizetnék ki, ha bárhol máshol állnék a köz szolgálatában, akkor pedig ott, mert így írja elő a törvény. Eléggé ízléstelen lenne ezt politikai alapon értelmezgetni, úgy, hogy ráadásul a 35 év közszolgálatban töltött évem 95 százalékát nem politikusként, hanem a katedrán.

Miskolc ismét hitelfelvételre készül, lehetséges-e tudni, milyen okokból kell kölcsönt kérni?

Mint azt Ön is bizonyára tudja, a város közel 10 milliárd forintot veszített a COVID járvány és a kormányzati elvonások okán. Ha úgy tetszik,

tízmilliárd forintot vett el a miskolciaktól a vírus és a kormányzat. A várost pedig üzemeltetni kell. Ha ehhez hitelt kell felvenni, fel fogjuk venni, mert Miskolcnak működnie kell.

A kormány január 1-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet, milyen extra terheket jelent ez Miskolcnak a következő hónapokban?

Egyelőre még nem látni, hogy ez milyen védekezéssel kapcsolatos, önkormányzatokat érintő intézkedéseket jelent, így azt sem tudni, hogy ezek igényelnek-e plusz forrást, illetve nem tudjuk, lesznek-e újabb elvonások.

Igaz-e, hogy újabb tervek születtek az Avalon Center helyének beépítésére? Mikor lehet ezeket megtekinteni, pontosan mi készül majd ott, és mi a városvezetés véleménye a beruházásról?

Az Avalon, mint a kérdéses terület tulajdonosa be kívánja építeni a területet, jelenleg a tervezés fázisában vannak és folyamatosan egyeztetnek az önkormányzattal. Az egyeztetések során mind a beruházó, mind az önkormányzat arra törekszik, hogy a területre és annak védett környezetébe méltó és illeszkedő építészeti kialakítású új épület kerüljön. Az egyeztetések során konszenzus született a beépítési módról, azonban a tervezés még nem tart abban a fázisban, hogy a lakossággal megismertethető legyen, de mind az önkormányzatnak, mind a beruházónak célja a köz bevonása a véleményezésbe. Reményeim szerint erre még ebben az évben sor kerülhet, azonban ez elsősorban már beruházón múlik, hiszen a terveztetés az ő feladata.

A miskolctapolcai strandfürdő wellness- és szaunarészlegének tavaszig tartó bezárása összefügg-e azzal, hogy nincs pénze üzemeltetni a városnak a komplexumot, és így kevesebb pénzbe kerül a működtetés? Igaz-e ugyanez az Ellipsumra, hasonló okokból zár-e be nem sokkal a megnyitás után hosszabb időre? Lehet-e tudni, mennyibe kerül naponta nyitva tartani az Ellipsumot és ezalatt milyen bevételt hoz a városnak? Mire fordították a kormány egyszeri , többszáz milliós támogatását a négyévszakos fürdővel kapcsolatban?

Kezdjük a végéről. Miután a kormány támogatása fürdőüzemeltetésre szólt, nem is fordíthattuk másra, a fürdők üzemeltetésére fordítottuk, az összeg az üzemeltetést segítette. A meghibásodás miatti bezárás, illetve a garanciális hibák kijavítása miatti bezárás minden egyéb körülménytől teljesen függetlenül szükséges. A javítások végeztével újult erővel nyit az Ellipsum, mivel a város arra törekszik, hogy a lehető leggazdaságosabban üzemeltesse a fürdőit.

Az az információ pedig téves, miszerint tavaszig zár be a miskolctapolcai strandfürdő wellness- és szaunarészlege, december 1-én ugyanis kinyit.

A városi vízvezetékrendszer állapota kritikus, legutóbb a Petőfi utcát kellett lezárni több napra, a vízveszteség a csőtörések és szivárgások miatt a hálózaton 50% körüli. Milyen tervei vannak a városnak arra, hogy ezt a problémát orvosolja?

A város tíz éves fejlesztési tervében szerepel a vízbázisvédelem, a vízközműrendszer lehető legnagyobb arányú rekonstrukciója, azonban ez akkora összeg, amelyre egyetlen magyar város sem lenne képes önerőből, így Miskolc is elsősorban pályázati, EU-s forrásból tervezi ezt majd megvalósítani.

Korábban érdeklődtünk arról, hogy napirenden van-e Fedor Vilmos visszatérése a városházára, és akkor egyértelmű választ kaptunk arról, hogy nincsen a kérdés napirenden. Tudomásunk szerint azóta két pozícióban is szerepet vállalt Miskolcon az egykori alpolgármester: tanácsadóként és polgármesteri megbízottként is foglalkoztatják. Miért változott a városháza véleménye?

Fedor Vilmos egy pozícióban, polgármesteri megbízottként dolgozik a hivatalban. Fontos feladatokat vállalt, és személyesen nagyon örülök, hogy újra a város szolgálatában áll, mert a tudására és a tapasztalatára szüksége van Miskolc kulturális életének.

A 2019-es önkormányzati kampány során, Csontos Róbert visszalépése kapcsán az a véleményt fogalmazta meg a képviselőjelölt, hogy nem kíván részt venni abban a munkában, amelyet annak a Szőke Tibornak a neve fémjelez, aki ellen gazdasági bűncselekmények okán nyomozás folyik. Akkor tagadott minden kapcsolatot a Velünk a város frakció, mára viszont olyan hírek terjednek, hogy Szőke Tibor gazdasági tanácsadóként dolgozik a városházán. Igaz-e ez a hír, és ha igen, milyen érvekkel magyarázható?

Emlékeim szerint Csontos Róbert arra hivatkozva lépett vissza a jelöltségtől, mert kifogásolta bizonyos pártok általi, többek között a DK-s támogatásomat. De, hogy valójában mit és miért mondott a volt jelöltünk 2019-ben, szerintem felesleges feszegetni ma már, de igen csodálkoznék azon, ha önállóan fogalma lett volna arról, hogy ki az a Szőke Tibor.

Úgynevezett „terjedő híreket” polgármesterként nem gondolom, hogy feladatom lenne kommentálni, de a tény az, hogy Szőke Tibor nem dolgozik a városházán, és sem az önkormányzattal, sem a Miskolc Holdinggal nincs szerződése.

Tapasztalt-e bármilyen nehézséget polgármester úr a város működésében, a közgyűlés munkájában az előválasztásban szemben álló városházi képviselők kampánytevékenysége okán? Miért posztolt a kampány kezdetén támogató bejegyzést Varga László képviselő úrral kapcsolatban, amikor korábban többször kijelentette, hogy nem fog egyik fél mellett sem kiállni?

Olyan nehézséget nem tapasztaltam, amely érdemben akadályozta volna a munkát és őszintén örülök, hogy békében lezajlott az előválasztás. Dr. Varga László jelenleg is országgyűlési képviselő, a kapcsolatom vele politikusként és emberileg is kiváló. Örülnék, ha folytatná a munkát Miskolcért. Minél több tehetséges ember teszi ezt, a városunknak annál erősebb lesz a képviselete az Országgyűlésben.

Kapcsolódó cikkek