Érdekes: a MÁV kitüntetett két vasutast, majd az ügyészség vádat emelt ellenük pontosan ugyanazért – kis híján ütközött két IC-vonat miattuk

Megosztás

Ehhez azért nem egyszerű magyarázattal szolgálni.

vádat emeltek azokkal a vasúti dolgozókkal szemben, akiknek a gondatlan magatartása miatt veszélyesen közel került egymáshoz két Intercity-járat a Heves megyei Hort-Csány vasútállomáson.

Az Telex.hu olvasója hívta fel a figyelmet az eset érdekességére, hogy a 2019 augusztus 9-én történt baleset után nem sokkal a MÁV két alkalmazottja vezérigazgatói elismerésben részesült, amiért a Hort-Csány állomásnál augusztus 9-én vonatbalesetet előzött meg. A vádlottak és a kitüntetettek betöltött pozíciójukban is azonosak.

A MÁV oldaláról azóta eltűnt a kitüntetésről szóló hír, a vasutas szakszervezet honlapján viszont még elérhető:

Forrás: vdszsz.hu

Az esetről, amit 2019 augusztusában hőstettként díjazott a MÁV az Egri Járási Ügyészség úgy számolt be, a vonatközlekedést irányító munkatárs „a vonatkozó szakmai előírásokkal ellentétes, esetleges módszereket alkalmazva” próbálta irányítani a vonatforgalmat, miután meghibásodott a rendszer, a mozdonyvezető pedig figyelmetlenségből nem vette észre a váltó kitérő irányba állását, és csak akkor tudott fékezni, amikor már áthaladt azon.

Az Egri Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt benyújtott vádiratában az elsőrendű vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés, míg a mozdonyvezetővel szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. A vádhatóság az elsőrendű vádlott esetében arra is indítványt tett, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őt a forgalmi szolgálattevői feladatok ellátásával kapcsolatos foglalkozás gyakorlásától, áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek