Majdnem fideszes alpolgármestere lett Miskolcnak

Megosztás

Sőt, még egy újabb, baloldali név is a kalapban volt. A jelek szerint Veres Pál polgármester megpróbál az egymással hadakozó két oldallal egyszerre jóban lenni, de egyelőre mérsékelt sikerrel.

A Borsod24 több forrásból úgy értesült, az utóbbi hetekben Veres Pál két újabb alpolgármestert szeretett volna kinevezni Miskolcon. Az eddigi független, jobbikos és momentumos városvezetők mellé azonban nem DK-s és szocialista kollégákat jelölt volna, hanem egy sokkal meglepőbb elképzelést akart átvinni a döntéshozókon.

A Fidesz 2010-es regnálása óta az ellenzéki vezetésű nagyvárosoknak nem volt éppen könnyű dolga, mivel a kormány már akkor is csak a neki kedves önkormányzatoknak pumpálja látványosan a pénzt, ám ahol a települést ellenzéki összefogással megválasztott polgármester vezette, ott jó ideje nem sok jóra számíthattak a polgárok. 2019 őszén aztán Miskolcon is leváltották a korábbi, Kriza Ákos nevével fémjelzett elitet, és nemcsak az első számú vezető székét kellett feladnia a Fidesznek, de még az önkormányzati képviselőtestületi többség is az ellenzék kezébe került.

Nem sok örömük van azonban Vereséknek ebben, mivel 2020 tavasza, a világjárvány kitörése óta a Fidesz különböző rendeletekkel súlyos milliárdokat vett el az önkormányzatoktól, ennek Budapest mellett Miskolc lett az egyik fő elszenvedője, ráadásul a kompenzáció összege meg sem közelíti a kormány által elvont (eddig Miskolc kasszáját gyarapító) adó- és egyéb bevételek összegét. A sanyarú körülményeket jól mutatja, hogy a nagy nehezen megérkezett Orbán-pénzesvonat a borsodi megyeszékhelyre mindössze 1,3 milliárd forintot hozott, miközben ugyanazon héten az állam 2,5 milliárddal támogatta a DVTK-t, az egyetemi könyvtár átépítésére pedig 10 milliárd forintot költhet a helyi felsőoktatási alapítvány.

Veres a körülményeket ismerve mindezek ellenére kifejezetten igyekezett kerülni a nyílt konfrontálódást a kormánnyal, és bár a Fidesz-KDNP-nek láthatóan nem a szíve csücske Miskolc, a polgármester kifejezetten baráti viszonyt ápol Varga Judittal, Szíjjártó Péterrel, Csöbör Katalinnal. Elfogadta a sokak által kritizált egyetemi kurátori állást, rábólintott a közpénzekből felhizlalt Mathias Corvinus Collegium vételi szándékára az Avas Szállót illetően, és még lehetne folytatni a sort.

Egy következő gesztus lehetett volna a részéről, hogy fideszes alpolgármestert is állít Miskolcon, akinek a feladata a kormánykapcsolatok ápolása lehetett volna. Az elképzelést információink szerint politikai vitára is  bocsátotta, ám a Velünk a város frakció egyértelműen kifejezte nemtetszését a tervvel kapcsolatban – a legerősebben a Jobbik és a DK emelte fel a szavát, utóbbi magára nézve különösen méltatlannak tartotta azt az állapotot, hogy a végigharcolt választási kampány után nem ők, hanem a vesztes, és a jelenlegi vezetést gátlástalanul támadó fél kapjon ilyen magas hivatalt.

Nem érhető el leírás a fényképhez.
Ki volt Veresék jelöltje fideszes alpolgármesternek? Ezt egyelőre homály fedi

Több, mint meglepő, hogy egy további név is komolyan felmerült egy ötödik(!) alpolgármesteri szék kapcsán: a Borsod24.hu információi szerint ugyanis Veres Pál Fedor Vilmossal is tárgyalt kulturális helyettesi pozíció tárgyában. Fedor korábban már volt Miskolc alpolgármestere és az MSZP színeiben az országgyűlésbe is bejutott, ám 2014-ben, egy emlékezetes botrány után kilépett és távozni kényszerült a pártból. Történt ugyanis, hogy 2014-ben Rózsa Edit önálló polgármester-jelöltként rajthoz állt az (egyébként függetlenként induló) MSZP által támogatott jelölt ellen az önkormányzati választásokon, márpedig a hölgy Fedor Vilmos felesége. Ekkor a párt fegyelmi eljárást indított az egykori alpolgármester ellen, ám ő ennek eredményét nem várta meg és kilépett a szervezetből.

Az újjászületés jelképe – utazás a Miskolci Népkert múltjába :: baznyesz- miskolc.hu
Fedor Vilmos

A polgármester elképzelésére a testület ellenzéki része azonban ezúttal sem bólintott rá, így nem meglepő, hogy a kínos kudarc után megkeresésünkre sem maga Fedor Vilmos, sem a városháza sajtóosztálya nem ismerte el a fenti események megtörténtét, hanem azt a hivatalos álláspontot hangoztatták, mely szerint “újabb alpolgármesterek kinevezése nincsen napirenden”.

Kapcsolódó cikkek