Jakab Péter sem tudta leadni a szavazatát Miskolcon: „Durva technikai támadást intéztek” az informatikai rendszer ellen

Megosztás

Mint arról mi is beszámoltunk, alig néhány órával az ellenzéki előválasztás indulása után leállt az erre szolgáló honlap, majd szombat kora délután arról adtak hírt, hogy csak hétfőn tudják folytatni a voksolást. Eleinte a vártnál nagyobb érdeklődéssel magyarázták a technikai nehézségeket a pártok, később viszont már technikai támadásról beszéltek.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a Facebookra feltöltött videójában például úgy reagált: ő maga sem tudta leadni már a szavazatát Miskolcon, ezért Budapestre utazott, hogy személyesen kapjon tájékoztatást az Országos Előválasztási Bizottságtól a történtekről. Jakab szerint „egy nagyon durva technikai támadást” intéztek az előválasztás informatikai háttere ellen, ezért kellett a szavazást a biztonságos lebonyolítás érdekében felfüggeszteni – írja a Telex.

„Úgy tűnik, hogy vannak Magyarországon olyanok, akik félnek a kormányváltó erőknek a hangjától, el akarják némítani a magyar embereket. Szeretném őket kiábrándítani: csapataink harcban állnak, az informatikusaink itt vannak és dolgoznak a probléma elhárításán, úgyhogy hétfő reggel ismételten ott leszünk a frontvonalban, és folytatódik az előválasztás. Nem hagyjuk, hogy akár belföldről, akár külföldről elnémítsák a magyar embereket” – hangzik el Jakab videójában.

A párbeszédes Tordai Bence a maga részéről egy, Orbán Viktort és Szijjártó Pétert ábrázoló fotóval és ezzel a kiírással reagált a Facebookon: „Fidesz-Putyin-Kína: STOP előválasztás?!”

Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje csak az ellenzéki Országos Előválasztási Bizottság központi közleményét osztotta meg a történtekről. Ugyanígy tett az összes reagáló ellenzéki párt az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum is. Karácsony később egy külön posztban azt írta, „Úgy látszik, vannak, akik meg akarják akadályozni, hogy éljünk demokratikus jogunkkal: számos jel utal arra, hogy az előválasztás rendszerébe kívülről hatoltak be. (…) A szavazás hétfő reggel folytatódik, talán még elszántabban, és a tény tény marad: a változás elkezdődött, az előválasztás a kormányváltás kezdete.”

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatót tartott Szél Bernadett-tel az oldalán szombat délután Budaörsön, itt mondott pár szót az informatikai problémáról. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint készültek támadásra, de nem ekkorára, mint ami történt, és ami a teljes szerverparkot érintette. Azt kérte a hallgatóságától, hogy ez semmiképpen se szegje a kedvüket, türelemmel várják meg az újraindulást, és találják meg azokat az időpontokat, amikor le tudják adni a szavazatukat.

via Telex.hu

Kapcsolódó cikkek