Egy orosz diák helyretette Putyint beszédje történelmi pontatlansága miatt, az igazgató azonban nagyon nem örült ennek – videó

Megosztás

Sztálinnál már eldőlt volna a tanuló sorsa, Putyinnál azért még vannak esélyei.

Egyszerre kínos és aranyos jelenet zajlott egy vlagyivosztoki iskolában, ahol az első tanításai napon magát az orosz elnököt, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint látták vendégül. Putyin előadást tartott a diákoknak, amiben egyebek közt a történelemtanulás fontosságáról beszélt, és ekkor történt, hogy összekevert két régi háborút, az egyik diák pedig kijavította őt – írja a Moscow Times.

Az orosz elnök a hétéves háborúról beszélve említette Nagy Péter cárt és a poltavai csatát. A hétéves háború a 18. század közepén zajlott, azonban Nagy Péter pár évtizeddel korábban, a nagy északi háborúban ütközött meg a svéd birodalommal Poltavánál. Erre hívta fel a figyelmet az egyik diák, Nyikanor Tolsztik, és azt is jelezte, hogy a nagy északi háború amúgy 21 évig tartott (1700–1721 között).

Putyin könnyedén vette a dolgot, és megköszönte az „apró kiigazítást”, de a lap szerint az iskola igazgatójának nem tetszett a jelenet, és később szemtelensége miatt megrótta a tanulót. Másnap Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov is megnyilatkozott az ügyben, és helytelenítette az igazgató eljárását. Mint mondta, ő nem érezte, hogy Tolsztik szemtelen lett volna, és „senki nem csapna ki egy ilyen tehetséges és tájékozott gyereket”. (Telex.hu)

Oroszul tudók előnyben

Kapcsolódó cikkek