Ijesztő: olyan helyen esett eső, ahol eddig kizárólag havazást tapasztaltak

Megosztás

Olyan mértékű hőhullám és melegbetörés történt a klímaváltozásnak köszönhetően Grönland legmagasabb pontján, hogy jó ideig az eső esett hó helyett. Márpedig ilyen korábban sosem történt. Természetesen erre is lehet kizárólag legyinteni… csak most már ki kéne nyitni a szemünket.

A feljegyzések kezdete óta először esett eső hó helyett a Grönlandot tartósan borító jégtakaró legmagasabb pontján, jelentette az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC).

A csapadék eddig csak hó formájában jelentkezett a grönlandi jégtakaró legmagasabb, 3216 méteres pontján, augusztus 14-én azonban kilenc órán át fagypont felett volt a hőmérséklet, ami miatt nagy mennyiségű jég és hó is elolvadt

-áll a közleményben. A kutatók szerint egyértelműen a klímaváltozás okozza az egyre gyakoribb melegbetöréseket. A mostani egy évtizeden belül a harmadik. A mérések szerint hasonló hőhullámok történtek már 1995-ben, 2012-ben és 2019-ben is, ugyanakkor fúrásból nyert jégmintákon végzett vizsgálatok nem utalnak hasonló olvadási eseményekre az 1800-as évek vége és 1995 között. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek