Magyar munkavállalók tüntettek alacsony bérük miatt… Münchenben

Megosztás

Mit szólnának egy magyarországi minimálbérhez? Bár tény, az ottani viszonyokhoz képest valóban igen alacsony járandóságot kapnak.

A demonstrációt szervező magyar szakszervezet szerint a cég az alacsonyabb képzettségű dolgozóknak is többet fizet, mint a magyaroknak.

Mintegy 60 fős figyelmeztető demonstrációt tartottak a müncheni HKW erőmű előtt csütörtökön a német Ver.di. és az IG-BCE, valamint a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) szervezésében.

A GE Fieldcore megbízást kapott a müncheni önkormányzat tulajdonában lévő HKW Süd erőmű karbantartására, erre a munkára pedig magyar dolgozókat kért fel. A Fieldcore a világ egyik legnagyobb erőműkarbantartó cége, amely kiváló magyar szakemberekkel rendelkezik – áll a vegyipari szakszervezet közleményében.

A VDSZ szerint miközben ez a vállalat az Egyesült Államokban magas fizetést biztosít a szakképzett technikusoknak, és az alacsonyan képzett karbantartóknak is legalább 20 dolláros az órabérük, a glasgow-i Fieldcore-nál pedig 20-22 dollár,

a magyar dolgozók Németországban 9,6 eurót kapnak óránként.

„Ennél az összegnél még az erőműben dolgozó takarítók is több pénzt kapnak” – hangsúlyozta a VDSZ, amely szerint a GE Fieldcore kihasználja a jogszabályokat, és a nyereség érdekében alacsony bérű dolgozókat alkalmaz. „Ez megengedhetetlen” – írták.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke azt mondta: nem ez az első eset, hogy magyar dolgozók látnak el fontos szakmai feladatokat, de országonként változóan használja ki a munkáltató a jelenlegi szabályozást. A demonstrációval erre akarták felhívni a figyelmet – hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette: ha záros határidőn belül nem lesz érdemi megoldás, a magyar dolgozók érdekeinek védelméért folytatják az akciókat. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek