Demeter Szilárd kulturális ügynöksége éppen 1,8 milliárdot oszt szét irodalmi folyóiratok között – tippek a nyertesekre?

Megosztás

Azt még homály fedi, hogy mely folyóiratok milyen mértékben részesülnek a jókora extra támogatásban, de erősen sejthetjük, hogy a kormánnyal szemben helyezkedők itt se számítsanak semmi jóra. 800 millió forintról fogalmunk sincs, hogyan kerül szétosztásra.

1,8 milliárd forintot oszthat folyóiratoknak Demeter Szilárd kulturális ügynöksége – írja az Átlátszó. A lap felidézi, június 22-én adta hírül a kultura.hu, hogy megalakult az a két szakmai kollégium, amelyik döntéselőkészítési folyamat során jóváhagyta a Petőfi Kulturális Ügynökség Zrt. (PKÜ) által kiírt 1,8 milliárdos keretösszegű folyóirat-támogatási pályázat felhívásait. A pénzből

  • 400 milliót szánnak folyóiratok működésének támogatására;
  • 500 milliót folyóiratok szakmai programjaira;
  • 100 milliót pedig tudományos folyóiratok működésére;

A keretösszegből fennmaradó 800 millió forintról nem esik szó sehol. 

Egyetlen hónapjuk volt a szerkesztőségeknek pályázatuk elkészítésére, azokat július 1. és július 31. között lehetett benyújtani. A nyerteseket még nem ismertették.

A PKÜ elődje, a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) egyébként 2019. szeptember 27-én jött létre a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tulajdonosi joggyakorlásában álló szervezetként. Mint az Átlátszó idézi, úgy mutatkozik be, mint aminek „legfontosabb feladata a magyar irodalom népszerűsítése a Kárpát-medencében, valamint külföldön”, illetve „segít abban, hogy minél szélesebb körben, minél több magyar olvasóhoz jussanak el kortárs magyar szerzők, a magyar irodalom alkotásai”. A PIÜ „irodalmi exportért és importért felelős igazgatója” Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) szervezésében működő Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója.

A PIÜ 2021. július 1-től a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. (PKÜ) néven működik tovább. Igazgatóságának elnöke a PIM főigazgatója, Demeter Szilárd. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek