Lezárult a vizsgálat a Miskolc Ralin történt halálos baleset miatt

Megosztás

Még tavaly augusztusban szakadt félbe a Miskolc Rali, amikor a mályinkai gyorsaságin lesodródott az útról a Dudás Gergő – Tóth Zsolt versenyzőpáros autója, a baleset miatt pedig a navigátor életét vesztette. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult, amellyel kapcsolatban megkerestük Dr. Barkó Tamás járási vezető ügyészt.

“A B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult nyomozást megszüntette” – tájékoztatta a Borsod24-et Barkó.

“A nyomozás keretében gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor, mivel a verseny szervezői által kijelölt és a közúti forgalom elől lezárt gyorsasági szakaszokra és ezáltal a versenyautó vezetőjére, a verseny ideje alatt nem a közúti közlekedés szabályai (KRESZ), hanem a versenyszabályok voltak az irányadók. A nyomozó hatóság vizsgálta a halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűncselekményének esetleges megvalósulását is. Ez azt jelenti a konkrét esetben, hogy a nyomozás arra is kiterjedt, hogy a versenyautóval érintkező szalagkorlát – amely az ütközés erejétől a rögzítési ponton eltört, a versenyautó utasterébe hatolt és ezáltal sajnálatos módon a navigátor halálát okozta – korábbi telepítése, illetve összeszerelése vagy ellenőrzése kapcsán foglalkozási szabályszegés feltárható-e a kivitelezők vagy bárki más részéről, azonban ilyen mulasztás vagy szabályszegés nem volt bizonyítható. Az ügyben meghatalmazott jogi képviselő a megszüntető határozattal szemben panaszt jelentett be, azt azonban a Miskolci Járási Ügyészség elutasította, így az eljárást lezáró döntés végleges.”

Kapcsolódó cikkek