Donáth Anna lemondásra szólította fel Varga Judit igazságügyi minisztert | videó

Megosztás

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, és a célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként. A tegnap napvilágot látott állami kémkedési botránnnyal kapcsolatban Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője Varga Judit, igazságügyi miniszter felelősségét vizsgálta:

“Egy, elvileg európai jogállamban, amilyennek Varga Judit igazságügyi miniszter állandóan lefesti Magyarországot, oknyomozó újságírókat, diákokat és médiatulajdonos üzletembereket hallgatnak le, a rendelkezésre álló információk alapján állami szervezetek – hiszen ezt a kiberfegyvert csak állami szereplőknek értékesítették. Az állami szervek által végzett lehallgatáshoz pedig az igazságügyi miniszter (vagy bíróság) jóváhagyása szükséges. Ha pedig nem tudott a tömeges megfigyelésekről, az szintén nagyon súlyos probléma.

Egy európai jogállamban ilyen botrány miatt az igazságügyi miniszter lemond. Ezért felszólítom Varga Juditot, hogy mondjon le.

Vagy szerinte rendben van az, hogy oknyomozó újságírókat figyel meg a magyar kormány, csak azért, mert azok kényes ügyekkel foglalkoznak?
Például, azzal, hogy Varga Judit jogosolatlanul vett fel CSOK-ot a nyaralójára?
Vagy szerinte rendben van az, hogy Magyarországon lehallgatnak diákokat, csak mert potenciálisan veszélyesnek ítélik őket?
Vagy szerinte rendben van az, hogy Magyarország olyan kémprogramot vásárol, amit a diktatúrák használnak?
Vagy szerinte rendben van az, hogy a magyar kormány megpróbálta letagadni a kémprogram megvásárlását – annak ellenére, hogy kiderült, nemcsak megvette, hanem használta is?
Ezzel a viselkedéssel Varga Judit nem méltó arra, hogy Magyarország vagy a világ bármelyik országának igazságügyi minisztere legyen.
Ezért egyetlen választása maradt, ha még pislákol benne bármennyi erkölcs: lemond.”

– áll a közleményben

A Momentum EP képviselője videóban is felszólalt az ügy kapcsán Fekete-Győr Andrással:

Kapcsolódó cikkek