A TASZ szerint Magyarországon nincs hatékony jogorvoslat a megfigyelt célpontok számára

Megosztás


Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója, Szabó Máté Dániel szerint a Pegasus nevű kémprogrammal megfigyelt célpontok számára nincs hatékony jogorvoslati lehetőség Magyarországon – írja a TASZ a 444-en megjelent cikkben.

Szabó szerint Magyarországon az a legnagyobb baj a nemzetbiztonsági célú megfigyeléssel, hogy nem vonatkoznak rá pontos szabályok. A magyar jogrendszer sajátossága, hogy egy jogsértő titkos megfigyelés is történhet teljesen törvényesen. A TASZ véleménye szerint a nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelés magyar szabályaival legalább három komoly probléma is akad:

  1. A titkos megfigyelés törvényi feltételei rendkívül elnagyoltak.
  2. A feltételek fennállását egy olyan személy állapítja meg (a titkos megfigyelést egy olyan személy engedélyezi), akitől nem várható objektív, a megfigyeléssel ellentétes érdekeket is megfelelően érvényesítő döntés. Ez a személy ma Varga Judit igazságügyi miniszter.
  3. Magyarországon nincs hatékony jogorvoslat a jogellenes megfigyeléssel szemben.

A magyar szolgálatok akkor végezhetnek nemzetbiztonsági célból titkos információszerzést, ha a feladatukhoz szükséges adatokat más úton nem tudják megszerezni. „A nemzetbiztonsági szolgálatok feladatait pedig nagyon tágan határozza meg a törvény, amely nem tartalmaz további tartalmi korlátot

– írja a TASZ szakmai igazgatója.

Kapcsolódó cikkek