A teljes hazai sportéletet a NER irányítja

Megosztás

Szijjártó Péter még a labdarúgó-Eb alatt ejtett ki a száján azt, hogy nem szabad a sportot összekeverni a politikával – nos, ez minden kétséget kizáróan “megkérdőjelezhető” mondat egy fideszes politikustól a mai Magyarországon, de a Népszava konkrétan is összeszedte, hogy a NER mennyire is keverte össze mégis a két dolgot. Lényegében két sportágat leszámítva (úszás, kajak-kenu) az összes kiemelt szövetség élén politikus vagy a párthoz ilyen-olyan módon bekötött „üzletember” áll.

A Szijjártónak oly’ kedves magyar futballt lényegében a kormánypárt tartja fent, üzemelteti. Kisvárda felemelkedését a leváltásáig fejlesztési miniszteri posztot betöltött Seszták Miklósnak köszönheti: hivatalosan nem köthető a csapathoz, de formális vezetői szerepe vitán felül áll. Mezőkövesden ugyancsak fideszes politikusnak hálálkodhatnak: a taopénzek gyűjtésében jeleskedő klubnak Tállai András az elnöke, aki országgyűlési képviselői megbízatása mellett államtitkári minőségében is támogatja a klubot. Szintén a politikusi fősodor tagja a Honvéd új tulajdonosa, a szentesi Bozó Zoltán cége üzemelteti a menekültek ellen felhúzott déli határkerítést. A tulajdonosi kör tagja még Mendelényi Dániel, aki a magyar gazdaság fejlesztésével megbízott, rendkívüli és meghatalmazott utazó nagykövet.

Az MTK a legutóbbi időkig a Deutsch-család érdekeltségébe tartozott, a fideszes képviselő öccse, Deutsch Péter tulajdonrészt szerzett a klubban. Ettől nemrég megvált, helyére a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Zakor Sándor szállt be, ő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel működött együtt egy közös projektben.
Szintén fekete öves politikus a Ferencváros elnöke, a Fidesz országos pártigazgatója és alelnöke. Az FTC Labdarúgó Zrt. legnagyobb tulajdonosa az FTC egyesület, így elvileg Kubatov nem tulajdonos, de a gyakorlatban tulajdonosi jogokat gyakorol, nélküle nincs stratégiai döntés.

A sportszövetségek élén is politikusok irányítanak:

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke a birkózókat instruálja, de szerencsére marad ideje arra, hogy agysebész tempót idézően méltassa az UEFA-t, amiért a szervezet a magyar szurkolók egy részének rasszista, homofób magatartása miatt három zárt kapus mérkőzéssel és pénzbüntetéssel szankcionálta az MLSZ-t. „Direkt politizálás, liberálfasiszta döntés, kommunista tempó az UEFA-nál” – üzente a cizellált mondatok híve a világ második legnagyobb sportszervezetének. A tenisz kármentésével Lázár Jánost, a Fidesz országgyűlési képviselőt bízták meg, neki amúgy elődje, a szintén fideszes Szűcs Lajos által összehozott 3,6 milliárdos hiányt kell konszolidálnia.

A kézilabdát Kocsis Máténak, a Fidesz budapesti alelnökének szignálták ki, ám ő a rejtőzködő sportvezető prototípusa, kerüli a szalagátvágásokat, kupaátadásokat, bajnoki döntőket, ilyen irányú közszereplést nem vállal. Überelhetetlen ász a korcsolyázók főnöke, Kósa Lajos, a Fidesz alenöke, aki ugyancsak színes megszólalásokkal képes szórakoztatni a közvéleményt. Szolnok fideszes polgármestere a kosarasokat irányítja, Szalay Ferenc azonban egészen magas szinten játszott fiatalként, sportág iránti elkötelezettsége nem kérdéses.

Bajkai István országgyűlési képviselő – aki korábban Orbán Viktor családtagjait képviselte peres ügyeikben – az ökölvívók főnöke, ám sportági elfogadottsága erősen kérdéses.Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere a röplabdásokat irányítja, Csampa Zsolt, aki a Fidesz politikusaként tölt be helyettes államtitkári posztot, felejthetetlen háborút vívott a sportág kétszeres olimpiai bajnokával: nagy sikere, hogy a pástról letolta Szabó Bencét. A vízilabdás olimpiai bajnok Vári Attila korábban pécsi önkormányzati képviselőként képviselte a fideszes ügyeket, ám esetében persze nyilván elmondható, élete a póló.

De a többi sportági vezetés élén is a párthoz bekötött vezetők állnak: többek között az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala vezetője, a Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója, a Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese

Kapcsolódó cikkek