Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva betiltottak egy ellenzéki hírportált Oroszországban

Megosztás

Oroszországban csütörtökön nemkívánatosnak minősítették és betiltották a proekt.media nevű ellenzéki oknyomozó hírportált nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – írja a Euronews.

Az orosz főügyész hivatala szerint a hírportál mögött álló, amerikai székhelyű Project Media civilszervezet tevékenységével veszélyt jelentett az alkotmányos rendre és a nemzetbiztonságra. Az orosz igazságügyi miniszter emellett külföldi ügynököknek nyilvánította a proekt.media hat és a Szabad Európa két újságíróját. Roman Badanyin, a proekt.media főszerkesztője is felkerült a lajstromra.

A proekt.media a múlt hónapban került a figyelem központjában, amikor a rendőrség házkutatást tartott három újságírójánál. A rendőrség laptopokat és egyéb bizonyítékokat foglalt le. Mihail Rubin főszerkesztő-helyettest őrizetbe vették.

A hírportál több oknyomozó riportot tett közzé orosz kormánytisztségviselők és Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló vállalkozók állítólagos korrupciójáról és visszaéléseiről.

Az orosz médiatörvény értelmében a hatóságok bármikor külföldi ügynöknek minősíthetnek egy médiumot. Innentől kezdve pedig a szerkesztőknek minden cikk vagy videós tartalom felett fel kell tüntetniük, hogy az más államok érdekeit szolgálja. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a másként gondolkodókat. A külföldi ügynökök oroszországi listáján jelenleg 28 személy és sajtóorgánum szerepel

Kapcsolódó cikkek