Bejelentették: az Európai Bizottság elindította az eljárást Magyarország ellen

Megosztás

A homofóbtörvény és egy mesekönyv megbüntetése miatt is jogsértési eljárás indult Magyarországgal szemben – jelentették be Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján.

Néhány héttel a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény megszavazását követően az Európai Bizottság úgy döntött, hogy jogsértési eljárást indít ezzel kapcsolatban – írja a HVG.hu. Mindez nem előzmény nélküli, a jogszabályt rendkívül heves nemzetközi bírálatok érték. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június 23-án azt mondta, ez a törvény szégyenletes.

Már akkor jelezte, hogy a biztosi kollégium két tagja levélben fordul a magyar kormányhoz, és felsorolják jogi kifogásaikat. Miután ez megtörtént, a magyar kormány válaszlevelet is küldött, de ez nem oszlatta el az aggodalmakat.

Közben először az Európa-ügyi miniszterek, aztán pedig 16 állam- és kormányfő ítélte el a szexuális kisebbségek hátrányos megkülönböztetését a legutóbbi brüsszeli uniós csúcstalálkozón.

A csütörtökön bejelentett – és a szerdai bizottsági kollégiumi ülésen jóváhagyott – eljárás összesen hat ponton állapítja meg, hogy a magyar törvény szembemegy a közösségi joganyaggal.

Ezek a kifogások gyakorlatilag megegyeznek azokkal, amelyekkel kapcsolatban a Bizottság korábban már megkereste a magyar kormányt. Ezek közé tartozik az e-kereskedelemről és az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvek, a szolgáltatások és áruk szabad mozgására vonatkozó uniós irányelv megsértése, és az adatvédelmi szabályozások vonatkozik szabályozással is szembemegy a magyar jogszabály néhány pontja.

Ugyancsak kötelezettségszegési eljárást indítottak a Meseország mindenkié című könyv kapcsán, mert a magyar hatóságok arra szólították fel a kiadót, hogy a borítón tüntesse fel: a könyv „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedést” mutat be. Az Európai Bizottságnak az az álláspontja, hogy ez sérti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet, illetve a szerző és a kiadó szólásszabadsághoz való jogát is indokolatlanul korlátozzák.

Kapcsolódó cikkek