A Fidelitas gaznak titulálta az egyik méhlegelőt, dízeles kaszával letarolták az egészet

Megosztás

„Úgy döntöttünk, hogy a magasra nőtt gazerdőt közösségileg lekaszáljuk! Élhetőbb, tisztább, dugóktól és gaztól mentes Fővárost érdemelnek a budapestiek!”

– büszkélkedett el a Fidelitas a Facebookon.

Csakhogy – ahogy a kommentekben is felhívják rá a figyelmüket -, szó sincs arról, hogy parlagon hagyott területről lett volna szó. A Vadvirágos Budapest program a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert szakmai alapú koncepciója. A leírásban a magasra hagyott gyepfelületről ezt írják:

„A gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölünk ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van ideje kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.”

A következő bekezdésben pedig a programleírás is elismeri, hogy a kezdeti időszakban nem szép látványt nyújt ez, az úgynevezett extenzív kezelés.

Hasonló próbálkozás amúgy nem csak külföldi nagyvárosokban van egyre több, hanem például a fideszes vezetésű Székesfehérváron is.

De Miskolcon is kiemelt figyelmet fordítnak ezekre a területekre, ugyanis világméretű katasztrófához vezetne a jelenleg veszélyeztetett méhek kipusztulása.

A korábbi intenzív, évi 5–7 alkalom helyett évente 1–3 kaszálást tartanak meg, így a vadvirágoknak van idejük kifejlődni és terjedni, ez a rovaroknak és az azokkal táplálkozó madaraknak is jó, ráadásul az ilyen felületek az aszályos időszakban, mint amilyen a mostani, kevésbé száradnak ki. Azt a programleírásban is elismerik, hogy a terület nem az első évben lesz látványosan szép.

Kapcsolódó cikkek