Virológus: Az indiai variáns most ágyaz meg a szinte biztos negyedik hullámnak, még beoltva sem lehetünk teljes biztonságban

Megosztás

A védetteknél nagyobb az esély, hogy megfertőződés esetén megússzuk a súlyosabb tüneteket, a kórházi kezelést, de sajnos kerek perec biztosan kijelenteni ezt sem lehet. Nem túl szép kilátások.

Anglia most Európa járványlaborja – írta Facebook-posztjában Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa. A szakember szerint Anglia már a járvány korai fázisában kiépítette a világ egyik legnagyobb tesztelési és elemzési rendszerét, így valós időben látni, hogy éppen melyik variáns áll az esetszámok növekedésének hátterében.

Jelenleg az új esetek kilencven százalékát az elsőként Indiában azonosított Delta variáns okozza. Kemenesi Gábor szerint

ezzel együtt születik meg a negyedik járványhullám, amely minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni.

Az új hullámot valószínűleg azok fogják elszenvedni, akik nem rendelkeznek védettséggel. Ez azért van, mert ez a variáns minden eddiginél jobban terjed, és bizonyos fokig a védettséget is képes kikerülni. A problémát az jelenti, hogy

oltás hiányában a betegség súlyos formája, a kórházi kezelés szükségessége is fennállhat ezeknél az embereknél.

A vakcinák hatásainak csökkenése miatt oltottaknál is megjelenhetnek tünetek, de a kórháztól és a súlyos megbetegedéstől az oltások nagy arányban megvédenek. A virológus hozzátette:

a helyzet rendkívül összetett, amely lehetetlenné teszi a biztos állításokat. Amiben gondolkodhatunk, azok az eddigi tudományos ismeretek a vírusról, az immunitásról és számos egyéb tényezőről.

“Félünk a szívizomgyulladástól? Az EMA folyamatosan vizsgálja az mRNS vakcináknál, 30 éveseknél fiatalabbak körében azonosított szívizom – és szívburokgyulladásos esetek és a vakcina összefüggését. Egy rendkívül ritka, egyelőre csupán lehetséges mellékhatásról van szó. – COVID-19 esetében (tehát ha a vírust kapjuk el) ezen kórkép aránya 7-25% közé tehető, illetve 60%-os arányt is mértek. Nem kérdés innentől, hogy mi a biztonságosabb.”

(Index.hu)

Kapcsolódó cikkek