Orbán: A migráció és a járványok évtizedét éljük, olyan helyen élünk, hogy hadsereg nélkül nem lehet meglenni

Megosztás

Miniszterelnökünk számára rettentő fontos a saját, ütőképes hadsereg.

„Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni”, mondta Orbán Viktor hétfőn Brüsszelben, a NATO-csúcson.

Az MTI szerint itt a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a tanácskozás fordulóponttá válik-e, csak a csúcstalálkozó végén dől el, de a szövetségesek ehhez egy 2030-ig tartó stratégiai tervet fogadnak el, aminek tartalmával a magyar kormány is egyetért.

Orbán azt mondta, a stratégia fő pontja a nemzeti ellenálló képességek megerősítése, ebben pedig „Magyarország aktív, legyen szó a világjárvány elleni küzdelemről vagy a migrációval szembeni fellépésről”, valamint “nekünk van mit mondanunk, és tudunk mit beletenni a közösbe”, mondta.

Arról, hogy Magyarország, a 2014-es walesi NATO-csúcson tett kötelezettségvállalásainak eleget téve, legkésőbb 2024-re költségvetésének 2 százalékát fordítja majd védelmi kiadásokra, azt mondta, „akkor állunk jól, ha teljesítjük a vállalásainkat”, de „jobb lenne”, ha Magyarország már most képes lenne arra, hogy a nemzeti össztermékének két százalékát minden évben saját biztonságára költse el.

A walesi csúcson azt is vállalta az ország, hogy a védelmi kiadások 20 százalékát a fejlesztésekre fordítsa, ezt szintén Szijjártó Péter jelentette be vasárnap. Erről Orbán hétfőn azt mondta, Magyarország ezt már most eléri. „Magyarország az egyik vállalását már most teljesítette, a másikat 2023-2024-re teljesíteni fogja, ezzel az élbolyban lesz”, mondta ezekről.

„Mi egy olyan pontján élünk a világnak, ahol hadsereg nélkül nem lehet meglenni, hadsereg nélkül nincs biztonság”

– mondta ehhez még Orbán, aki szerint mindig szükség lesz bevethető katonai erőre a magyar családoknak, a magyar nemzetnek, és „ennek az építése jó ütemben halad. Húsz-harminc évig ezt elhanyagoltuk, de most úgy érzem, e tekintetben is visszatesszük Magyarországot a térképre”. További részleteket a Telex.hu cikkében olvashatunk.

Kapcsolódó cikkek