Szerintünk a Fidesz megszavazta az uniós vakcinaigazolást, amit most annyira diszkriminatívnak neveznek? Meg bizony!

Megosztás

Ismét szöges ellentétben áll egymással Orbánék európai és magyarországi kommunikációja. Minden felháborodásukat úgy tessék hallgatni, hogy az Európa Parlamentben a Fidesz is megszavazta a vakcinaigazolást, csak egy újabb kommunikációs trükk a kormánypárttól.

A magyar kormánypárt folyamatosan az új uniós dokumentum ellen kampányolt, mert az nem biztosít automatikus mentességet a keleti vakcinával oltottak számára. A szavazáson azonban nem ők, hanem a Momentum foglalt állást a javaslattal szemben.

Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament az utazások megkönnyítésére szolgáló uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését. Az új dokumentum július 1-jétől lesz elérhető valamennyi uniós polgár számára, aki rendelkezik:

  • oltással, vagy
  • friss negatív teszteredménnyel, vagy
  • már átesett a fertőzésen.

Az uniós védettségi igazolvány egy QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. A gyakorlatban három külön igazolásról van szó. A közös uniós rendszernek köszönhetően az igazolványok kiállításához és ellenőrzéséhez használt tagállami technológiák egymással kompatibilisek lesznek, és ki lehet zárni a csalást és a hamisítást.

A jogszabály értelmében az igazolvány birtokosait nem lehet az utazások során, a határok átlépésekor további tesztre, vagy karanténra kötelezni. Ilyen korlátozásokat csak akkor léptethetnek életbe, ha azokat a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben, figyelembe véve a rendelkezésre álló tudományos tényeket, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közzétett járványügyi adatokat. Az ilyen korlátozásokat lehetőség szerint 48 órával bevezetésük előtt jelezni kell a többi tagállamnak és a Bizottságnak, illetve 24 órával bevezetésük előtt nyilvánosságra kell hozni őket.

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett vakcinákat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e azokat vagy sem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Szputnyik-, vagy Sinopharm-vakcinával oltottak esetében a célország hatóságain múlik, hogy lehet-e korlátozásmentesen utazni. Eddig a következő uniós országokkal született kétoldalú megállapodás: Szlovákia, Csehország, Horvátország, Ciprus, Szlovénia – azaz ezek az államok elfogadják a magyar védettségi igazolást.

A magyar képviselők szavazata megoszlott: a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatta, a Momentum ellenezte az igazolvány bevezetését, míg a Demokratikus Koalíció négy képviselője tartózkodott.

További részleteket a Hvg.hu cikkében olvashatunk.

Kapcsolódó cikkek