A borsodi Lilike lesz az első, aki állami támogatással kapja meg a 700 millió forintos csodagyógyszert

Megosztás

A mezőkeresztesi kislányon kívül ez még számos más, SMA-ban szenvedő kisgyermeknek és családjának jelenthet esélyt.

A hasonló betegségben szenvedők eddig szinte csak közösségi gyűjtéssel juthattak a drága gyógyszerhez.

Lili az első magyar SMA-beteg gyerek, aki állami támogatással megkapja a Zolgensma nevű génterápiás készítményt. Ezt Kásler Miklós miniszter jelentette be a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy ezzel elkezdődött a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő összes magyar gyerek legkorszerűbb, teljesen ingyenes kezelése a Bethesda kórházban és a Semmelweis Egyetemen.

„A történelmi pillanat emlékére, az összefogás és a szeretet kifejezéseként, egy plüss szívet ajándékozok Lilike számára a magyar emberek nevében” – érzékeltette a mai nap jelentőségét a miniszter. Kásler Miklós kiemelte azt is, hogy Lili története a bizonyíték arra, hogy az orvosszakmai grémiumok döntése nyomán, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyedi támogatásával, hozzájuthatnak a Zolgensma gyógyszerhez. A mielőbbi döntések érdekében pedig elrendelte a leletek értékelésének gyorsítását.

A gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyerekek kezelésére használható rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek