Egy törvénymódosítási javaslat szerint negatív gyorstesztre köteleznék a képviselőket a Parlamentben

Megosztás

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea azt javasolja, hogy az ülésterembe csak negatív COVID-teszttel lehessen belépni, mert nemrég egy fideszes politikus betegen ment szavazni, amit jó lenne elkerülni.

Amíg tart a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet, addig COVID-tesztre kell kötelezni az Országgyűlés ülésein részt vevő parlamenti képviselőket és minden más személyt, hogy az ülésterembe csak léphessenek be, akiknek negatív az antigén gyorstesztjük

– ezt sürgeti Szabó Tímea ellenzéki képviselő törvényjavaslata.

A Párbeszéd-frakció vezetője az Országgyűlésről szóló törvényhez nyújtotta be módosítóját, amely a házelnököt tenné felelőssé a tesztelésért és a szabály betartásáért. Indoklásában arra hivatkozik, hogy

Becsó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő úgy vett részt az Országgyűlés munkájában 2021. áprilisában, hogy igazoltan koronavírussal volt fertőzött és tünetei is voltak.

Becsó Zsolt esetének nagy visszhangja lett, miután kiderült, hogy április utolsó hetében úgy vett részt a parlamenti ülésen, hogy már koronavírus-fertőzött volt, ám állítása szerint ezt akkor még nem tudta. Április 26-án és 27-én, hétfőn és kedden – amikor egyetemek „fenntartóváltásáról” szavaztak – is bement, majd mivel nem érzete jól magát, kedden délután teszteltette magát, a teszt pedig pozitív lett.

Becsó tagadta, hogy betegsége tudatában ment volna képviselőtársai közé, hiszen délelőtt szavazott, és a tesztje csak délután készült, majd az alapján rendelték el a házi karanténját. Ugyanakkor azt állította, hogy már napok óta voltak tünetei, de mivel megkapta az első oltását, csak megfázásra gyanakodott, ezért is mert bemenni, ahol az ülésteremben maszkot viselt – Becsó pár sorral Orbán Viktor miniszterelnök mögött ült.

via 168óra

Kapcsolódó cikkek