Tiszai hulladékból készíthetnek saját tárgyakat a környék diákjai

Megosztás

A Tiszán érkező rengeteg szemét évről évre komoly problémát jelent Magyarországon. A PET Kupa csapata már 9 éve szervez különböző programokat az ártér megtisztítására, ezek közül a legújabb a Műanyag Műhely, azaz MüMü – írja az Euronews.

A kiállítótér bemutatja, hogy a hulladék összeszedésével nemcsak a folyó környéke tisztul meg, de értékes alapanyagot is gyűjtenek az önkéntesek. Megfelelő szakmai háttérismerettel és néhány berendezéssel újjá tud születni az egykori folyami szemét.

„Azok a Tisza menti gyerekek, akik idelátogatnak ma, sokszor azt sem tudják, hogy a műanyagnak több fajtája létezik. Mi megtanítjuk nekik az alaptípusokat, észrevétlenül, szórakoztatva beavatjuk őket az újrahasznosítás lehetőségeibe. Lényegében műanyagot darálunk, aprítunk, olvasztunk, és újra formába öntünk” – mondta a MüMü nyitóhelyszínén, Tiszadadán Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója az Euronewsnak.

A diákok saját maguk darálják le a műanyag kupakokat, melyekből aztán vonalzó, pohár vagy golyóstoll készül. Az ismeretterjesztés hosszú távú eredménye az is lehet, hogy az emberek észreveszik, hogy az újrahasznosított műanyagokban haszon is van, vállalkozást lehet rájuk építeni. A koronavírus-járvány miatt az elmúlt évben nagyjából 60 százalékkal drágult a műanyag ára a világpiacon.

Kapcsolódó cikkek