Fideszes polgármesterek: Vessenek már véget ennek az ingyenes parkolásnak!

Megosztás

Bár járványvédelmi intézkedésként mindig az elsők között lépte meg a kormány, hogy az önkormányzatokat kötelezte a köztéri parkolás ingyenessé tételére, igazán jó magyarázatot senki nem adott rá azóta sem, hogy ez mégis miért olyan fontos. Immáron kormánypárti polgármestereknek is kezd elegük lenni ebből.

Székesfehérvárt vezető Cser-Palkovics András és a Kaposvárt irányító Szita Károly is így nyilatkozott az ATV megkeresésére.

Havi 20-30 millió forinttól esett el Székesfehérvár azóta, hogy a kormány tavaly novemberben – a járvány elleni védekezésre hivatkozva – újra ingyenessé tette a parkolást országszerte. A város fideszes polgármestere szerint itt lenne az ideje az intézkedés visszavonását.

Cser-Palkovics András arról beszélt az ATV Híradójának, hogy nemcsak a bevételkiesés, de amiatt is szükség volna az ingyenesség eltörlésére, mert hétfőtől visszatérnek az iskolába az általános iskolák felső tagozatos diákjai, valamint a középiskolások, így az eddiginél is nagyobb lesz a zsúfoltság a közlekedésben. „Minden nagyvárosnak ma már az az érdeke, hogy ezeket a szabályokat ebben az új helyzetben át lehessen gondolni, felül lehessen vizsgálni, akár úgy is, hogy az önkormányzatok visszakapják a lehetőséget arra, hogy maguk döntsék el, hogy a közterületi parkolást hogyan szervezik” – magyarázta.

Nyilatkozott a csatornának Kaposvár fideszes polgármestere is, aki egyben a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke. Szita Károly arról beszélt, hogy minden megyei jogú városnak okozott pénzügyi nehézséget az intézkedés, az ő városa esetében 240 millió forint a kiesés.

Nagyon remélem, hogy most, amikor egyre csökken a betegségszám, köszönhetően annak, hogy egyre többen oltatják be magukat, sor kerül az ingyenes parkolás feloldására. Most már úgy érzem, hogy nem lesz rá szükség”

– fogalmazott, hozzátéve, hogy nem a polgármesterek, hanem a kormány és az operatív törzs dolga, hogy eldöntse, mikor engedi meg a járványhelyzet az intézkedés eltörlését.

A kormány először a koronavírus-járvány első hulláma idején, tavaly tavasszal tette ingyenessé a parkolást, júliusig. A második hullámban vezették be újra, és még nem tudni, meddig hagyják érvényben. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek