Szijjártó szerint elfogadhatatlan az EU viselkedése a nyugat-balkáni államokkal

Megosztás

Magyarországnak és az Európai Uniónak is érdeke a nyugat-balkáni államok mihamarabbi felvétele a közösségbe, a csatlakozási folyamat lassítása elfogadhatatlan – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Montenegróban.

Leszögezte, hogy a kormány külpolitikájának egyik fókusza a Nyugat-Balkán, ami ott történik, az azonnali hatást gyakorol Magyarországra, ezért fontos nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági és politikai érdek a régió stabilitása. Ehhez pedig az EU-s integráció vezet el legbiztosabban – tette hozzá.

“Érdekeinkkel teljesen ellentétes, ami ma Brüsszelben, valamint néhány nyugat-európai országban zajlik a bővítés tekintetében. A csatlakozási folyamat lassítása az egész EU érdekeivel ellentétes”

– idézi a szavait az MTI.

Rámutatott, hogy az Európai Unió az elmúlt években veszített gazdasági és politikai súlyából, ráadásul az Egyesült Királyság is kilépett, ezt pedig csak a bővítéssel lehet ellensúlyozni.

“Felkérjük Brüsszelt és nyugat-európai barátainkat, hogy ne akadályozzák a bővítést, ne lassítsák a tárgyalási folyamatot, ne találjanak ki mindenféle mondvacsinált okot arra, hogy miért nem haladhatnak előre a csatlakozási tárgyalások”

– mondta Szijjártó a montenegrói kollégájával közös sajtótájékoztatón.

Kiemelte: Montenegró, illetve Szerbia is megérdemi, hogy még az Európai Bizottság mostani mandátumának lejárta, azaz 2024 vége előtt felvételt nyerjen a közösségbe.
A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a kormány határozottan támogatja, hogy a magyar cégek szilárd pozíciókat építsenek ki a montenegrói piacon, és példaként hozta fel az OTP-t, a Wizz Airt, a Hunguest Hotelt és az MVM Csoportot.

Kapcsolódó cikkek