Zöld beruházás: Több ezer milliárd forintot önt ki az ablakon a kormány

Megosztás

Komoly hiányosságokat fedeztek fel a közel hatezermilliárdnyi vissza nem térítendő támogatással és hitellel kecsegtető uniós helyreállítási és ellenállóképességi eszköz hazai felhasználásának nemrég benyújtott, véglegesítés előtti kormánytervében hazai zöldszervezetek – derült ki az Energiaklub által szervezett minapi online egyeztetésen.

Az uniós tagállamok április 30-ig küldik végleges csomagjaikat Brüsszelbe. Ezt a Bizottság két hónap alatt bírálja el, a végső döntést pedig további egy hónap alatt az Európai Tanács hozza meg. Az előadásokat ugyanakkor komoly bizonytalanság jellemezte, mivel Orbán Viktor és Ursula von der Leyen bizottsági elnök múlt pénteki találkozója óta nem tudni, a kormány a számunkra elkülönített 5800 milliárdos uniós forrásból csak a 2500 milliárdnyi vissza vissza nem térítendő forrásra tart igényt, vagy a 3300 milliárdos hitelre is.

Ha a kormány ahhoz a téves előfeltevéshez köti a sikert, hogy az érintettek már ma elkötelezettek a környezetvédelem mellett, akkor a terv kudarcra ítélt – véli Pej Zsófia, az Energiaklub klímaprogramvezetője. Bár a zöldítés hangsúlyos elem, ellentmondásosnak látják és keveslik ezek helyreállítási és ellenállóképességi tervben (het) jelzett arányát. Annak érdekében, hogy ne kerülhessen pénz zöldcél-ellenes beruházáshoz, az összes elképzelés áttekintését javasolják. A kilencpontos kormányterv energia-fejezetéből Pej Zsófia főképp az erőteljes lakóépület-felújítási elképzeléseket hiányolja.

A szigetelés nélküli fűtéskorszerűsítés olyan, mintha lyukas vödörbe öntenénk a pénzt – fogalmazott.

forrás: Népszava.hu

Kapcsolódó cikkek