Fontos fejlesztést kap Diósgyőr 40 millióból

Megosztás

A két évvel ezelőtti hatalmas árvíz súlyos károkat okozott, most a csapadékvíz elvezetésének javításán és az utcák megfelelő aszfaltozására kerül sor.

Több utca csapadékvíz-elvezetésén és aszfaltozásán is dolgoznak a szakemberek Diósgyőrben. A területen 2019-ben a Bükkből lezúduló özönvízszerű esőzés okozott súlyos károkat, a város vis maior pályázaton 20,5 millió forintot nyert, és az önkormányzat is csaknem ennyivel járult hozzá a rendbetételhez. A részletekről a Minap.hu számolt be.

2019 júniusában villámárvizet okozott az esőzés Berekalján, annyi csapadék esett egy nap alatt, hogy a városrész utcáin jelentős mennyiségű hordalék halmozódott fel. A vízelvezetők gyorsan megteltek és már nem tudták elvezetni a hirtelen érkezett csapadékot. Járdákat, utakat rongált meg a sok víz a városrészben. A vihar nyomait a lakók lapáttal takarították még napok múlva is, a tűzoltók pedig a vízátereszeket és csatornafeneket tisztították meg.

Teherautón érkezett az aszfalt szerdán a Tölgy utcába. Az itt élők már várták, hogy egy nagyobb esőzés után ne az udvarokban álljon meg a víz. Két hete kezdődött itt a felújítás: 60 méter mederelemet cseréltek a korábbinál nagyobbra, és több mint 140 méteren teszik rendbe a 3,5 méter széles útburkolatot ezen a héten. Már terítik az aszfaltot, tömörítik és az út melletti padkát zúzott kővel burkolják.

Durda Péter, a Városüzemeltetési és Műszaki Osztály osztályvezetője a Miskolc Televízió Híradójának elmondta, két réteg aszfaltot kap a Tölgy utca, előtte kicserélték a 20-30 éves mederelemeket, az újak több csapadékvizet tudnak elvezetni. Ezáltal mind a domboldalról érkező, mind az útburkolatról lefolyó csapadékvíz szó szerint szabályozott mederbe fog kerülni.

Az önkormányzat még 2019-ben pályázott a víz okozta károk helyreállítása miatt. Az elnyert vis maior forrás azonban új fejlesztésekre nem adott lehetőséget, csak a meglévő rendszerek felújítására. Varga Andrea alpolgármester ismertette, a város 20,5 millió forintot nyert el pályázaton, és közel ennyit tett hozzá az önkormányzat.

– Összességében tehát 40-45 millió forintért újítunk most fel utakat Diósgyőrben, gondoskodva a csapadékvíz megfelelő elvezetéséről, illetve természetesen a megrongálódott aszfalt kijavításáról – tette hozzá.

A pályázati pénzből hamarosan a Berekalja, a Juhász Gyula és az Erdő utca vízelvezetését is megoldják, burkolatukat felújítják. A Mária és Csavar utcában viszont a pályázati forrásból csak javítani tudják a burkolatot. Jövőre azonban, amikor a városnak lehetősége nyílik a Területi Operatív Programban is vízelvezetésre pályázni, akkor itt is rendbe teszik a teljes csapadékvíz-elvezetést, és az utca is új burkolatot kap majd.

Kapcsolódó cikkek