Tiborcz ismét a Balaton-parton terjeszkedik

Megosztás

Újabb ingatlan kerül a NER birtokába Felsőörsön, potom 125 millióért.

Tiborcz István megvásárolja a felsőörsi birtoka melletti 1856 négyzetméteres telket is a rajta lévő 120 négyzetméteres házzal 125 millió forintért, derül ki egy hivatalos hirdetményből.

A hirdetményhez csatolt, letölthető szerződés szerint az ingatlant eredetileg nem Tiborcznak akarta eladni a tulajdonosa, de a miniszterelnök vejének elővásárlási joga volt rá, amivel élt is.

Az elővásárlási joga pedig azért volt meg rá, mert ehhez a mostani telekhez és Tiborcz szomszédos birtokához is ugyanaz a magánút vezet, amelynek ezáltal megosztva tulajdonosa Tiborcz és a most eladandó telek tulaja.

Mindez azért válhatott nyilvánossá, mert zártkertről van szó, hivatalosan „gyümölcsös és gazdasági épület” szerepel az iratban, így az adásvételi szerződéseket ki kell függeszteni az illetékes hivatalban, hogy akinek elővásárlási joga van, az élhessen vele, ha akar. Továbbá a mezőgazdasági hivatal jóváhagyása is kell a tranzakció nyélbe ütéséhez. Emlékezetes: Rogán Antal feleségének és családjának földügylete is így vált nyilvánossá, hogy aztán végül mégse legyen belőle befejezett adásvétel.

A felsőörsi vételár hivatalosan úgy oszlik meg, hogy 123 millióba kerül a telek a rajta lévő házzal, 2 millióba pedig a magánútnak az a része, ami eddig nem volt Tiborczé. A miniszterelnök veje a dokumentum szerint nem vesz igénybe bankhitelt.

Tiborcz az eredeti, 9500 négyzetméteres, két telekből összerakott birtokát 2019 márciusában vásárolta, a közútról nem belátható ingatlanról az Átlátszó számolt be és forgatott róla drónvideót. Az mindenesetre jól látszik, hogy nem épp klasszikus „szőlőtőkék és egy lepukkant miniházikó” jellegű zártkertről van szó, sokkal inkább egy luxusbirtokról, ami persze csak a gyakorlatban az, papíron nem.

Tavaly júliusban Orbán is a birtokról köszönt be, és mondta ki a jelszót: több Balaton, kevesebb Brüsszel.

Bár nyilván nem lehet ingatlanok árát csupán a telekméret alapján arányosítani, ha mégis eljátszunk a gondolattal, hogy ott egy 1856 négyzetméteres ingatlan 125 millió, akkor az eredeti, 9500 négyzetméteres telek ára 600 millió felett kellett hogy legyen. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek