Előválasztás Miskolcon: Online kerekasztal az ellenzéki pártok képviselőivel – videó

Megosztás

A Függetlenek-SZIVE a miskolci választópolgárok minél szélesebb körű tájékoztatása érdekében immáron a hetedik alkalommal rendezett újabb közéleti beszélgetést, melyen a hat ellenzéki koalícióban részt vevő párt helyi képviselőit hívta meg.

A hat ellenzéki párt megállapodott abban, hogy előválasztás útján döntsék el minden egyéni választókerületben, hogy ki indulhasson ‘22-ben élesben a Fidesz jelöltje ellen, valamint ki legyen az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltje. A legutóbbi virtuális kerekasztalon az összefogásban együtt dolgozó 6 ellenzéki párt miskolci képviselőjét látták vendégül:

  • Demokratikus Koalíció (DK) – Solymosi Árpád
  • Jobbik Magyarországért Mozgalom (Jobbik) – Badány Lajos
  • Momentum Mozgalom (MOMO) – Prokaj Tamás
  • Lehet Más a Politika – (LMP) – Doszpoly Botond
  • Párbeszéd Magyarországért (PM) – Göröncsér Zsolt

A kérdéseket Szabó Zoltán tette fel. Az egyik legfontosabb ezek közül a helyi jelöltek indítása és támogatása kapcsán merült fel: Vagyis kik indítanak helyi jelölteket és amelyik párt ezt nem teszi meg, azok milyen jelöltek mögé állnának be szívesen. Az egyes jelöltek sorra válaszoltak is:

Badány Lajos (jobbik):

Nekünk lesz jelöltünk Miskolcon, viszont az az álláspont, hogy nem feltétlenül kell az összes körzetben jelöltet indítani. Azokban a körzetekben feltétlen indítunk, ahol meg vagyunk győződve arról, hogy a mi jelöltünk a legalkalmasabb. Ahol nem indítunk, ott nem pártpolitikai kérdés, hogy melyik jelöltet fogjuk támogatni, hanem abszolút alkalmasság kérdése. Ebből a szempontból a támogatott jelölt lehet akár egy alkalmas civil is.

Szopkó Tibor (Momentum)

Lényegében azonos állásponton vagyunk. Ha támogatni fogunk egy olyan jelöltet, akit nem a Momentum indít, azt kifejezetten a jelölt alkalmassága és a lokális elképzelései alapján tesszük.

Doszpoly Botond (LMP)

Az LMP-nek mindenképpen egy olyan jelöltet kell képviselnie, aki helyi szinten tudja végre képviselni a miskolciak érdekeit. Azt láthattuk az elmúlt években, hogy a várost képviselők – akiket megválasztottunk – azok után, hogy a szavazat rájuk került, nem igazán képviselték a városnak az érdekeit. Éppen ezért mindenképpen olyan jelöltet szeretnénk választani, aki ízig-vérig miskolci, és ízig-vérig támogatni kívánja a városunkat.

Göröncsér Zsolt (Párbeszéd)

Nálunk fennáll az MSZP-vel egy pártszövetség, ilyen értelemben ahol mi nem indítunk jelöltet, ott mellé állunk a lehető legszorosabban az MSZP-s jelöltnek. Illetve magának a jelöltnek a tulajdonságait, ha ki kellene nekem is emelni, én is mondanám a lokálpatriótaságot. Civil mellé is oda tudnánk állni, ebben semmi porblémát nem látok. Illetve azt nem igazán állítanám, hogy az eddigi képviselőink nem képviselték a városunkat, mivel egy adott helyzetben, ahol nem sok mindent tud tenni, hisz nem ő dönt, a szavának nincs súlya, mert leszavazzák kétharmaddal, nem húznám rájuk a keresztvizet a jelenlegi és az eddigi képviselőinkre, de remélem hogy egy új status quo fog felállítódni, és abban más lesz a helyzet.

 Solymosi Árpád (DK)

Az előválasztásra természetesen elsősorban a DK saját jelöltjeit támogatja a párt. Ha valahol koordinált jelöltállítás lesz már az előválasztáson, akkor természetesen a hat párt közötti megegyezés alapján amögé a jelölt-jelölt mögé állunk be, akit ez a hat párt a legerősebbnek tart.

Simon Gábor MSZP

Ha lesz [saját jelölt], akkor azt az országos pártvezetés fogja bejelenteni. Nyilván midnegyik pártnál ez országos döntési kompetencia. Még akkor is, ha tudjuk is a helyzetet, nem vagyunk feljogosítva arra, hogy erre konkrétumot mondjunk. Azt gondolom, hogy maga az előválasztás jó találmány volt, amit az MSZP kezdeményezett, majd az MSZP-Párbeszéd szövetség felkarolt, majd csatlakozott a DK és a többi párt. Ez az MSZP-től egy elég komoly innováció volt arra, hogy meghaladjuk a 2010, ’14, ’18-as kétharmados Orbán-kormányt. Ez az egésznek a lényege.

Amire mi készülünk, hogy mindegyik körzetben, ahol indulunk, ott az MSZP-Párbeszéd szövetségként kívánjuk a jelölteket indítani. Ezek között lesznek Párbeszédes és MSZP-s jelöltek. Most mi arra készülünk, hogy körülbelül a krözetek kétharmadában indítsunk jelölteket. Nyilván nem azt jelenti, hogy a többi körzetben nincsen jelöltünk, de országos tárgyalások is vannak. A szövetségesek vezetőivel szemben nem készülünk arra, hogy saját jelöltet indítunk. Pontosan azért szövetséges,  mert tiszteletben tartjuk és elfogadjuk azt, hogy ha egy szövetséges vezető valakit vezetőnek válaszott, azt mi támogassuk. Egyébként mi arra számítunk, hogy ebben Miskolc is benne lesz, hiszen Miskolcnak van egy nagyon sikeres MSZP-s országgyűlési képviselője, akit én nagyon szeretnék hogy induljon a választáson.

Kapcsolódó cikkek